Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 22.03.2016 № 5-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України на фінансову підтримку національних театрів

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України на фінансову підтримку національних театрів, надіслано Голові Верховної Ради України Парубію А. В. (лист від 20.04.2016 № 05-739), відомості про результати зазначеного аудиту у формі рішення Рахункової палати − Прем'єр-міністру України Гройсману В. Б. (лист від 20.04.2016 № 05-740).

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України на фінансову підтримку національних театрів, надіслано Міністерству культури України (лист від 20.04.2016 № 05-741) для відповідного реагування.

Результати аудиту 13.07.2016 розглянуті на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, на якому прийняті відповідні рішення.

На рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 28.04.2016 № 14593/1/1-16, яким окремим центральним органам виконавчої влади доручено вжити відповідних заходів.

Рахункова палата отримала лист Міністерства культури України (далі  Мінкультури) від 10.05.2016 № 952/7-2/14-16, в якому поінформовано про опрацювання звіту та рішення Рахункової палати від 22.03.2016 № 5-3.

Планом реалізації рекомендацій за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на фінансову підтримку національних театрів (далі  План заходів), затвердженим наказом Мінкультури 06.07.2016 № 509 і надісланим до Рахункової палати листом від 08.07.2016 № 1549/7-2/14-16, зокрема, передбачено:

 розроблення Порядку надання платних послуг театрами, заснованими на державній та комунальній формі власності (термін виконання  ІІ півріччя 2016 року);

 ініціювання звернення до Державної служби статистики України щодо відображення у формі державного статистичного спостереження № 9-нк "Звіт про діяльність театрів" даних стосовно кількості глядачів, які відвідали вистави на пільгових умовах (термін виконання  ІІІ квартал 2016 року);

 повідомлення керівників національних театрів про персональну відповідальність за дотриманням вимог законодавства щодо економії державних коштів та недопущення втрат бюджету, зміцнення матеріально-технічної бази театрів, проведення ремонтно-реставраційних робіт в будівлях (термін виконання  ІІІ квартал 2016 року);

 ініціювання за участю членів Робочої групи з питань реформування театральної справи Міністерства культури України опрацювання питань щодо актуальності розроблення:

мінімальних норм участі артистів та оплати їх праці;

Порядку визначення посад працівників, що забезпечують виконання творчих функцій і мають право отримувати додаткові коефіцієнти підвищення посадових окладів;

Положення про творчий склад театру;

Переліку посад працівників, що забезпечують виконання творчих функцій;

Положення про порядок тарифікації артистичного та художнього персоналу театру; типових штатних нормативів національних театрів та визначення кількості артистичного персоналу залежно від участі у виставах, з урахуванням норм Закону України № 955 від 28.01.2016 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" (термін виконання  ІІ півріччя 2016 року).

Крім того, Мінкультури доручило керівникам національних театрів України:

 враховувати в подальшій роботі зауваження та рекомендації Рахункової палати України;

 здійснювати заходи щодо залучення позабюджетних джерел фінансування для зміцнення матеріально-технічної бази та проведення ремонтно-реставраційних робіт у будівлях театрів.

Отже, Мінкультури вжито низку заходів щодо врахування пропозицій Рахункової палати. Водночас ряд актуальних питань, щодо яких зроблені відповідні висновки, такі як затвердження базової мережі закладів культури загальнодержавного рівня, як це передбачено статтею 23 Закону України "Про культуру", приведення театрами кількості медичних працівників у відповідність із нормативами, встановленими наказом Міністерства охорони здоров'я від 23.02.2000 № 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я", Планом заходів не враховано.

Також відсутнє відповідне реагування Кабінету Міністрів України щодо виконання Харківською облдержадміністрацією розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.06.2012 № 493 "Про погодження передачі цілісного майнового комплексу Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка у державну власність" у повному обсязі.

За результатами розгляду вказаних листів, відповідно до норм статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на постійному контролі.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба