Протокол І засідання спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища

16 березня 2007 року в м. Києві, Україна, відбулося І засідання спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища.

У засіданні взяли участь представники Вищих органів фінансового контролю 10 країн - Азербайджанської Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Європейського суду аудиторів, Королівства Нідерланди, Республіки Польща, Російської Федерації, Словацької Республіки, України, Французької Республіки і Швейцарської Конфедерації. Крім того, засідання відвідали представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, а також Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Метою засідання було затвердження плану роботи спеціальної підгрупи на 2007-2008 роки, узгодження спільних питань проведення міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття", а також обговорення часу і місця проведення наступного засідання цієї підгрупи.

Відкриваючи засідання, Голова Рахункової палати України Валентин Симоненко у своєму вступному слові подякував всім присутнім за участь у засіданні, а також коротко зупинився на основних етапах створення спеціальної підгрупи, її меті та першочергових завданнях.

Присутні на засіданні представники міністерств і профільного Комітету Верховної Ради підтримали ініціативу Рахункової палати і, в свою чергу, відзначили надзвичайну актуальність проблем, пов'язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи і радіоактивних відходів, для європейського співтовариства в цілому.

Так, керівник Секретаріату Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи пан Михайло Борисюк, зокрема, підкреслив, що Україна залишається епіцентром найглобальнішої техногенної катастрофи ХХ століття − Чорнобильської аварії.

Крім цього, він повідомив про законодавчі основи державної політики з питань ЧАЕС; обсяги витрат коштів державного бюджету, що виділяються на ці цілі; проекти, які реалізуються на майданчику ЧАЕС; стан переговорів з питання спорудження нового конфайнмента.

Представник Комітету зазначив і те, що існує ряд причин незадовільного виконання міжнародних проектів, які носять як об'єктивний характер, пов'язаний, на його думку, з унікальністю цих робіт, так і суб'єктивний характер, пов'язаний з недоліками управління проектами.

Пан М. Борисюк також підкреслив, що профільний Комітет Верховної Ради України вітає проведення незалежних внутрішніх і міжнародних координованих аудитів, але при цьому звернув увагу на необхідність чіткого дотримання регламентних документів, якими керуються відповідні фонди і рахунки міжнародної допомоги, з метою уникнення правових колізій.

На закінчення, представник Комітету повідомив, що в роботі з підготовки виведення ЧАЕС з експлуатації і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечний об'єкт протягом останнього року відбулися позитивні зрушення, подальший розвиток яких, на думку Комітету, може дозволити до 2010 року розпочати роботи з виведення із експлуатації енергоблоків АЕС.

Далі учасники засідання затвердили порядок денний і перейшли до розгляду його першого питання  плану роботи спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища на 2007-2008 роки.

Представляючи план роботи спеціальної підгрупи, Голова Рахункової палати України Валентин Симоненко коротко зупинився на основних питаннях, передбачених планом на поточний і наступний роки, а також запропонував учасникам засідання обмінятися думками та внести пропозиції щодо його змісту.

Необхідно зазначити, що в рамках співробітництва і обміну досвідом з Аудиторським судом Королівства Нідерланди, який сьогодні очолює спеціальну групу INTOSAI з підзвітності і аудиту допомоги, пов'язаної з катастрофами, у роботі І засідання спеціальної підгрупи взяв участь керівник проекту з питань цунамі пан Егберт Йонгсма.

У своєму виступі представник ВОФК Королівства Нідерланди розповів про цілі створення спеціальної групи з підзвітності і аудиту допомоги, пов'язаної з катастрофами (далі − спеціальної групи з питань цунамі), першочергові завдання, які стоять перед групою, і перші результати її роботи.

Крім цього, пан Е. Йонгсма ознайомив учасників засідання з веб-сторінкою спеціальної групи з питань цунамі і висловив заінтересованість у розміщенні на даній сторінці інформації про спеціальну підгрупу з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів.

У презентації містився також ряд питань, що стосувалися специфіки проведення аудиту коштів допомоги, виділеної на ліквідацію наслідків катастроф, зокрема, пан Е. Йонгсма окреслив труднощі, зумовлені, з одного боку, багатовекторністю зазначеної допомоги, а з іншого  певними обмеженнями мандатів залучених ВОФК.

Окрема увага була прикута до діяльності спеціальної групи щодо розробки Системи географічної інформації, її можливостей і використання цих даних при проведенні аудитів.

На закінчення Е. Йонгсма відмітив, що результати роботи спеціальної групи з цунамі будуть представлені під час Конгресу INTOSAI в Мексиці у 2007 році, і члени цієї групи також хочуть винести це питання як одну з тем для розгляду під час Конгресу INTOSAI в 2010 році.

Представник Аудиторського суду Королівства Нідерланди вніс пропозицію про можливість включення при розгляді цієї теми інформації спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів. Він також запропонував об'єднати зусилля у зазначеному напрямі.

Після презентації пана Е. Йонгсми Голова Рахункової палати Валентин Симоненко запропонував учасникам засідання повернутися до обговорення першого питання порядку денного − плану роботи спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів на 2007-2008 роки.

Під час обговорення головним інспектором інспекції з контролю за витратами федерального бюджету на конверсію Рахункової палати Російської Федерації паном Миколою Ласкіним, зокрема, було внесено пропозицію повернутися до розгляду строків проведення національних перевірок після отримання додаткової інформації про повноваження ВОФК при проведенні аудиту Чорнобильського фонду "Укриття".

Крім того, експерт Вищої палати контролю Республіки Польща пані Єва Борковська-Доманська уточнила дати проведення засідання робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища в м. Братислава у жовтні 2007 року, а також щодо розміщення інформації про засідання в інформаційних виданнях INTOSAI і EUROSAI.

Після перерви засідання продовжилося під головуванням Першого заступника Голови Рахункової палати України пана Володимира Першина.

Слово для виступу було надано заступнику Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи пану Володимиру Холоші.

Пан В. Холоша розпочав свій виступ з короткого огляду проектів, що фінансуються з ЧФ "Укриття", з Рахунку ядерної безпеки, Європейською комісією, які реалізуються для перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Крім того, заступник Міністра зазначив, що оскільки затримується спорудження безпечного конфайнмента, то було схвалено рішення провести стабілізуючі заходи щодо укріплення існуючого об'єкта "Укриття", які були профінансовані з ЧФ "Укриття". Також пан В. Холоша коротко змалював ситуацію щодо введення в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Закінчуючи свій виступ, пан В. Холоша підкреслив, що Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи розглядає спрямованість міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" як підвищення ефективності використання коштів міжнародної допомоги для перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему, і сподівається на відповідність цього аудиту тим правилам, якими керується ЧФ "Укриття".

Далі слово для виступу було надано заступнику Міністра охорони навколишнього природного середовища України пану Степану Лізуну.

Основна увага під час даного виступу була прикута до проблем дотримання Базельської конвенції, як одного з питань плану роботи спеціальної підгрупи на 20072008 роки.

Зокрема, пан С. Лізун навів приклади ввезення на територію України хімічно небезпечних речовин з Угорської Республіки, а також ряду інших країн Європи. Заступник Міністра підкреслив, що зберігання цих речовин на території України створює напружену екологічну ситуацію, оскільки ми не володіємо технологіями поводження з ними.

Виступаючий звернувся з пропозицією до учасників засідання активно співпрацювати з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України при проведенні аудиту виконання Базельської конвенції.

Далі учасники засідання перейшли до обговорення другого питання порядку денного  переліку спільних питань проведення міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття".

Перший заступник Голови Рахункової палати Україна пан Володимир Першин подякував всім ВОФК, які взяли участь у підготовці програми координованого аудиту, направили свої зауваження, пропозиції і дали згоду на участь у даному аудиті.

Пан В. Першин зупинився на результатах попередніх перевірок Рахункової палати України з питання використання коштів Чорнобильського фонду "Укриття" і підкреслив, що заходи міжнародного плану з розробки екологічно прийнятних підходів до вирішення проблеми об'єкта "Укриття" на початок 2007 року профінансовані тільки на 25 відс. від їхньої готовності; відставання за різними заходами складає 3−7 років; на сьогодні, практично, не завершено жодного об'єкту і, за великим рахунком, відсутнє проектне рішення остаточного варіанту будівництва конфайнмента.

Виступаючий зазначив, що оскільки дана ситуація несе загрозу нової катастрофи, Рахункова палата України і виступила з ініціативою щодо проведення міжнародного координованого аудиту використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, про який були поінформовані Голова Асамблеї донорів Чорнобильського фонду "Укриття", Голова Верховної Ради України, Прем'єр-міністр України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України.

Після вступного слова Першого заступника Голови Рахункової палати України пана В. Першина слово було надано директору Департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку пану Вінсу Новаку.

У своєму виступі пан В. Новак зупинився на основних моментах інституційної діяльності Банку, зокрема, Чорнобильського фонду "Укриття".

Виступаючий повідомив, що станом на сьогодні проведено три, так званих, управлінських перевірки на Чорнобильській АЕС, і в кінці квітня буде представлено звіт, складений за результатами останньої перевірки.

У кінці свого виступу пан В. Новак коротко розкрив питання процедури виділення коштів з Фонду, які спрямовуються виключно підрядникам робіт за Грантовими угодами і лише після підтвердження реципієнтом (ЧАЕС) та західними консультантами фактичного виконання передбачених заходів. Нині вже завершено більше 80 проектів у рамках ПЗЗ.

За словами представника Банку, Чорнобильський фонд "Укриття" є достатньо контрольованим і прозорим об'єктом. Тому учасникам міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" необхідно, на думку пана В. Новака, переглянути мету аудиту і очікувані результати. Першим кроком у цьому напрямку повинно стати інформування Асамблеї донорів про запланований аудит, його мету і завдання.

Більш детально питання проведення міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" було розкрито у виступі головного контролера − директора департаменту з питань АПК, природоохоронної діяльності та надзвичайних ситуацій Рахункової палати України пані Марії Шулежко.

Головний аудитор ВОФК України поінформувала присутніх про особливості підготовки до аудиту, його мету, завдання і критерії. Також зупинилася на спільних питаннях аудиту для ВОФК-учасників, погоджених за результатами засідання в листопаді 2006 року в м. Люксембург, виходячи з існуючих аудиторських повноважень.

Директор департаменту розповіла про суть проблеми аудиту, необхідність вироблення світовою спільнотою комплексного підходу до вирішення проблеми перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему і можливі причини невиконання запланованих заходів на Чорнобильській АЕС.

Пані М. Шулежко відзначила, що передбачається два етапи проведення міжнародного аудиту з боку Рахункової палати України та інших ВОФК-учасників у першому півріччі 2007 року, а також підготовка ВОФК України, як Координатором аудиту, Спільного звіту в 2008 році.

Після виступу аудитора Рахункової палати України слово було надано керівнику кабінету члена Європейського суду аудиторів пану Яцеку Коласінському, який поінформував присутніх про перевірку, яку проводить Європейський суд з осені 2006 року з питання аудиту використання коштів ЄС, спрямованих на створення безпечного навколишнього середовища навколо ЧАЕС.

У своєму виступі пан Я. Коласінський звернув увагу присутніх аудиторів на передумови проведення, рамки, оцінку ризиків, завдання і підходи до даного аудиту з боку Європейського суду аудиторів.

У ході аудиту передбачається перевірити один із наймасштабніших проектів TACIS стосовно спорудження комплексу з поводження з твердими відходами, що фінансується Комісією Європейського Співтовариства з 2001 року, а також Рахунок ядерної безпеки і Чорнобильський фонд "Укриття", які управляються Європейським банком реконструкції та розвитку з 1994 року.

Це буде комбінований аудит, який об'єднає аудит ефективності діяльності, регуляторний аудит і аудит законності.

У кінці свого виступу пан Я. Коласінський поінформував учасників засідання про те, що Європейському суду аудиторів довелося припинити розпочату перевірку через офіційно відкрите Європейським антикорупційним офісом (OLAF) в січні 2007 року розслідування з питання надання хабара підряднику TACIS. До завершення розгляду справи Суд не зможе відновити розпочатий аудит.

На переконання європейського аудитора, лише перевірка реальних проектів, які реалізуються на Чорнобильській АЕС, зможе дати відчутні результати.

Продовжуючи розгляд другого питання порядку денного, присвяченого обговоренню спільних питань міжнародного координованого аудиту, аудитор Федерального аудиторського офісу Федеративної Республіки Німеччина пан Томас Вайдман поділився попередніми результатами аудиту німецького ВОФК, розпочатого в січні 2007 року.

У своїй доповіді пан Т. Вайдман ознайомив учасників з планом аудиту, його рамками, виконаною роботою і перешкодами, які виникли, а також можливими шляхами їх вирішення.

Так, у ході аудиту планується проаналізувати ефективність використання внеску ФРН до Чорнобильського фонду "Укриття", процедуру укладання контрактів з компаніями-переможцями і остаточні платежі за ними. Також німецькі аудитори вивчать діяльність Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи і ядерної безпеки в Асамблеї донорів, зокрема, повноту представлення національних інтересів.

Федеральне міністерство активно працює в цьому напрямку і в лютому 2007 року направило ЄБРР свої вимоги щодо удосконалення витрачання коштів, управління ризиками і забезпечення більш прозорих процедур державних закупівель.

Пан Т. Вайдман звернув увагу на існуючу проблему конфлікту інтересів між Групою управління проектом (ГУП, західними консультантами) і керівництвом Чорнобильської АЕС, коли останнє відмовилося визнати результати торгів і присудити контракт французькій компанії Novarka.

Також виступаючий вказав на існуючі обмеження повноважень ВОФК ФРН в частині проведення аудиту виконаних контрактів за Грантовими угодами і управлінського аудиту ГУП/ЧАЕС.

У кінці травня 2007 року очікується завершення підготовки національного звіту німецького ВОФК.

До програми І засідання також був включений виступ головного інспектора інспекції з контролю за витратами федерального бюджету на конверсію Рахункової палати Російської Федерації пана Миколи Ласкіна, який поділився з присутніми баченням російських аудиторів щодо проведення міжнародного Чорнобильського аудиту.

Виступаючий відзначив, що в Російській Федерації проблемі ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС надається велика увага як на урядовому рівні, так і на рівні створюваних суспільних організацій.

Що стосується запланованого аудиту, то, в першу чергу, на думку російського аудитора, необхідно отримати повноваження в Європейському банку реконструкції та розвитку і Асамблеї донорів Чорнобильського фонду "Укриття" на проведення таких аудиторських заходів.

Пан М. Ласкін переконаний, що учасники міжнародного аудиту, які володіють затвердженими повноваженнями, повинні провести аудит на об'єктах, де зосереджені фінансові ресурси, ухвалюються рішення про напрями і обсяги їхнього використання, і відбувається вибір виконавців заходів ПЗЗ.

Рахункова палата Російської Федерації могла б, зокрема, перевірити роботи, які виконувало Російське агентство з атомної енергії, як представник в Асамблеї донорів, безпосередньо на підприємстві "Атомстройекспорт", який входить до консорціуму "Стабілізація", могла б оцінити роботи, що проводяться Курчатовським інститутом, який також бере участь в реалізації цього проекту.

З другого питання порядку денного І засідання спеціальної підгрупи також виступив аудитор Федерального аудиторського офісу Швейцарської Конфедерації пан Вернер Чоп, який розробив два практичні документи для використання під час перевірки Чорнобильського фонду "Укриття".

Перший документ стосується підготовки інвентарного переліку проектів, які реалізуються на майданчику ЧАЕС в рамках проекту ПЗЗ, а це  більше 80 проектів. У зазначеному переліку проектів міститься інформація про їхні назви, запланований період реалізації, розраховану вартість їхнього виконання, а також досягнутий відсоток виконаних заходів. Крім того, при заповненні такого списку будуть визначені ключові особи і організації, які схвалюють рішення, фінансують, реалізовують і проводять перевірки, у тому числі, Вищі органи фінансового контролю.

Після заповнення учасниками аудиту такого інвентарного переліку можна буде визначити проекти з найбільшим ризиком або найбільш значущі для досягнення стратегічної мети - перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Логічним продовженням такої роботи є ще один документ  перелік контрольних питань для проведення аудиту проектів державних закупівель, в якому, з одного боку, дублюється інвентарний перелік проектів, а з іншого  ставляться різноманітні питання, які, як правило, виникають у ході аудиту.

На думку пана В. Чопа, результатом запланованого аудиту повинно стати усвідомлення того, що ж необхідно зробити для створення безпечного навколишнього середовища для населення, що проживає в Україні, Російській Федерації і Республіці Білорусь.

Після виступу представника ВОФК Швейцарської Конфедерації головуючий з другого питання пан Володимир Першин запропонував включити згаданий вище інвентарний перелік проектів до переліку спільних питань міжнародного аудиту. Учасники засідання підтримали цю пропозицію.

За результатами І засідання спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів учасниками були прийняті наступні рішення:

1. Секретаріату спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів доопрацювати, з урахуванням внесених пропозицій, план роботи спеціальної підгрупи на 20072008 роки і перелік спільних питань аудиту для ВОФК - учасників міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" та направити ці документи на розгляд учасникам засідання.

2. Підготувати відповідну інформацію про діяльність спеціальної підгрупи і хід проведення міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" для її представлення під час XI засідання робочої групи INTOSAI з аудиту навколишнього середовища в червні 2007 року в Танзанії.

3. Провести окреме засідання з міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття" в ході V семінару робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища у жовтні 2007 року в Словацькій Республіці.

4. Провести друге засідання спеціальної підгрупи у IV кварталі 2007 року в м.Києві.


Учасники
І засідання спеціальної підгрупи
16 березня 2007 року
Київ, Україна

ВОФК - члени спеціальної підгрупи:

Азербайджанська Республіка:

1. пан Джафар Гасанов  аудитор;

2. пані Фаргана Алієва  консультант

Європейський суд аудиторів:

1. пан Яцек Коласінський  керівник кабінету

Республіка Польща:

1. пан Анджей Кубяк  радник з юридичних питань;

2. пані Єва Борковська-Доманська  експерт

Російська Федерація:

1. пан Микола Ласкін  головний інспектор;

2. пан Володимир Кулєшов  заступник начальника відділу

Словацька Республіка:

1. пані Аннамарія Візікова  аудитор

Україна:

1. пан Валентин Симоненко  Голова;

2. пан Володимир Першин  Перший заступник Голови;

3. пані Марія Шулежко  головний контролер  директор департаменту

Швейцарська Конфедерація:

1. пан Вернер Чоп  аудитор


Запрошені ВОФК:

Королівство Нідерланди:

1. пан Егберт Йонгсма  керівник проекту

Федеративна Республіка Німеччина:

1. пан Бернд Роуз − аудитор;

2. пан Томас Вайдман − аудитор

Французька Республіка:

1. пан Мішель Бабе  радник-референт


Запрошені:

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України:

1. пан Степан Лізун  заступник Міністра

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:

1. пан Володимир Холоша  заступник Міністра

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи:

1. пан Михайло Борисюк  керівник Секретаріату

Європейський банк реконструкції та розвитку:

1. пан Вінс Новак  директор Департаменту ядерної безпеки

Чорнобильський фонд "Укриття":

1. пан Олександр Славіс  представник Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні