Резолюція про створення спеціальної групи

Спеціальна підгрупа з аудиту ліквідації наслідків природних
і техногенних катастроф та радіоактивних відходів
робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища

Резолюція VII Конгресу EUROSAI 

Краків, Польща, 2-5 червня 2008 року

Передумови

Беручи до уваги зростаючу кількість аварій і катастроф природного або техногенного характеру, які протягом останнього десятиріччя завдали руйнівної шкоди навколишньому середовищу, населенню Європи та суспільству, в цілому, а також їх подальші можливі загрози і небезпеки, на ІІІ засіданні робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища, що проходило в 2004 році в Болгарії, Рахункова палата України вперше висловила своє занепокоєння з цього питання. Рахункова палата України наполягала на необхідності глибшого вивчення проблеми, привернення більшої уваги та зусиль з боку ВОФК у рамках їх повноважень для вжиття заходів щодо попередження і ліквідації наслідків таких негативних та небезпечних явищ.

Після проведення консультацій серед заінтересованих ВОФК у листопаді 2006 року на IV засіданні робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища в Люксембурзі було прийнято рішення про створення спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища. Рахункова палата України була обрана Головою спеціальної підгрупи. На сьогодні спеціальна підгрупа нараховує 8 ВОФК-членів.

Спеціальна підгрупа розпочала свою діяльність з проведення міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття", в якому взяли участь 6 членів підгрупи та 3 заінтересовані ВОФК. Протягом 2007-2008 років спеціальна підгрупа провела три робочих засідання в Києві. У ході засідань було затверджено Технічне завдання, План роботи на 2007-2008 роки, обговорювалися звіти ВОФК-учасників, а також було підготовлено Спільний звіт Чорнобильського фонду "Укриття" для підписання і презентації під час VII Конгресу EUROSAI у Кракові.

Спеціальна підгрупа активно співпрацює з колишньою спеціальною групою INTOSAI з аудиту допомоги, пов’язаної з катастрофами, на чолі з ВОФК Нідерландів.

Враховуючи нагальну потребу у продовженні діяльності в цій сфері, спеціальна підгрупа хотіла б винести на розгляд Конгресу питання реорганізації в спеціальну групу з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф.

 

Резолюція Конгресу

Беручи до уваги важливість зазначеного вище питання та результати, досягнуті з 2004 року, коли вперше розглядалася ця екологічна проблема, і, з огляду на бажання спеціальної підгрупи діяти автономно у відповідності із Статутом EUROSAI, VII Конгрес EUROSAI:

Визнає важливість вищевказаних питань і роботу, виконану в цій сфері, необхідність підвищення ролі європейських ВОФК в аудиті попередження і управління наслідками катастроф, а також зростаючий інтерес до об’єднання зусиль та досвіду європейських ВОФК.

Приймає рішення про створення спеціальної групи, яка буде діяти в координації з робочою групою EUROSAI з аудиту навколишнього середовища.

Приймає рішення, що спеціальна група називатиметься: "Спеціальна група з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф".

Погоджується, що Рахункова палата України діятиме в якості Голови щойно створеної спеціальної групи.

Погоджується, що Рахункова палата України, як Голова спеціальної групи, діятиме як посередник між робочою групою INTOSAI з підзвітності та аудиту допомоги, пов’язаної з катастрофами, і робочою групою EUROSAI з аудиту навколишнього середовища.

Уповноважує спеціальну групу представити Раді керуючих План роботи в 2008 році.

Уповноважує Рахункову палату України, як Голову спеціальної групи, прозвітувати на VIII Конгресі в 2011 році, в координації з робочою групою EUROSAI з аудиту навколишнього середовища, про результати діяльності і представити пропозицію про подальший статус та діяльність спеціальної групи після 2011 року.