Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 27.10.2020 № 28-6

щодо Звіту про результати аудиту ефективності управління Фондом державного майна корпоративними правами держави, що мають фінансові наслідки для державного бюджету

На виконання рішення Рахункової палати від 27.10.2020 № 28-6 “Про результати аудиту ефективності управління Фондом державного майна корпоративними правами держави, що мають фінансові наслідки для державного бюджету” (далі – Рішення), поінформовано Верховну Раду України (лист від 04.12.2020 № 04-2800).

Відповідно до статті 37 Закону України “Про Рахункову палату” Рішення і Звіт про результати аудиту ефективності управління Фондом державного майна корпоративними правами держави, що мають фінансові наслідки для державного бюджету (далі – Звіт), надіслано Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку (лист від 04.12.2020 № 04–2802) та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (лист від 04.12.2020 № 04–2801) і рекомендовано розглянути на засіданнях комітетів.

Згідно зі статтею 39 Закону України “Про Рахункову палату” Кабінету Міністрів України надіслано відомості у формі Рішення та Звіту із пропозиціями щодо вжиття заходів (лист від 04.12.2020 № 04-2803).

Прем’єр-міністром України (доручення від 11.12.2020 № 49894/1/1-20) зобов’язано Голову Фонду державного майна України опрацювати, вжити заходів до усунення виявлених порушень і недоліків та недопущення їх у подальшому. Про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України. У разі необхідності прийняття рішень Уряду внести пропозиції в установленому порядку.

Для розгляду та відповідного реагування Рішення надіслано Фонду державного майна України (лист від 04.12.2020 № 04-2804).

На виконання Рішення Фондом державного майна України (лист від 15.02.2021 № 10-17-2993) направлено до Рахункової палати інформацію про затвердження наказом від 19.01.2021 № 63 (зі змінами відповідно до наказу Фонду від 11.02.2021 № 168) Плану заходів Фонду державного майна України щодо врахування висновків і пропозицій Рахункової палати за результатами аналізу Звіту про результати аудиту ефективності управління Фондом державного майна корпоративними правами держави, що мають фінансові наслідки для державного бюджету (далі – План заходів).

План заходів містить переліки заходів з усунення порушень і недоліків, відповідальних структурних підрозділів та терміни їх виконання.

Фондом державного майна України визначено зміст 7 виконуваних заходів, з яких: термін виконання щодо усунення порушень і недоліків за результатами аудиту за 2 заходами визначено 2021 рік, за іншими 5 заходами термін виконання зазначено “постійно”, що свідчить фактично про формальний підхід до визначення та виконання цього Плану заходів. При цьому не була включена у План заходів рекомендація Рахункової палати стосовно вжиття заходів щодо затвердження стратегічних планів розвитку господарських товариств.

Фондом державного майна України (лист від 26.05.2021 № 10-17-11887) повідомлено про виконання окремих рекомендацій Рахункової палати. За результатами аналізу наданої інформації виявлено, що сім рекомендацій Рахункової палати залишилися невиконаними.

Невиконаними залишилися рекомендації:

Кабінетові Міністрів України доручити Фонду державного майна України:

– вжити заходів щодо забезпечення перерахування господарськими товариствами, управління корпоративними правами яких здійснюється Фондом, до Державного бюджету України сум дивідендів/частини чистого прибутку в повному обсязі шляхом здійснення відповідних заходів щодо прийняття в межах корпоративних прав держави рішень про визначення розміру, порядку та строків виплати дивідендів господарськими товариствами згідно з їх установчими документами та законодавством;

– розробити законопроєкт щодо урегулювання питання здійснення дієвого державного фінансового контролю суб’єктів господарювання державного сектору економіки.

Фонду державного майна України:

– забезпечити належний контроль за сплатою в повному обсязі господарськими товариствами, що належать до сфери управління, належної суми дивідендів/частини чистого прибутку до Державного бюджету України;

– забезпечити виконання контрольних функцій за дотриманням вимог законодавства при прийнятті наглядовими радами рішень щодо діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки;

– вжити заходів щодо своєчасного затвердження фінансових планів господарських товариств, що належать до сфери управління, відповідно до вимог законодавства;

– вжити заходів щодо затвердження стратегічних планів розвитку господарських товариств;

– забезпечити відповідно до законодавства проведення перевірок фінансово-господарської діяльності господарських товариств, що належать до сфери управління, у разі зміни керівника.

Відповідно до статті 36 Закону України “Про Рахункову палату” стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на подальшому контролі.

 

Член Рахункової палати
Ірина ІВАНОВА