Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 10.09.2019 № 23-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на підготовку кадрів для сфери культури і мистецтва вищими навчальними закладами III та IV рівнів акредитації

Міністерством культури та інформаційної політики України (далі – МКІП) на виконання плану заходів за результатами аудиту Рахункової палати, затвердженого наказом МКІП від 18.05.2020 № 1791, поінформовано Рахункову палату про виконання рекомендацій (лист від 02.06.2020 №1403/31/20). Зокрема, закладами вищої освіти, що належать до сфери управління МКІП, розроблені плани заходів щодо попередження випадків недотримання чинного законодавства та неефективного використання бюджетних коштів; видано накази про визначення відповідальних осіб за використання бюджетних коштів на рівні навчального закладу; надані пояснення щодо повернення невикористаних виділених асигнувань до державного бюджету.

Стосовно притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб МКІП згідно із Законом України «Про державну службу» поінформовано, що відповідно до частини третьої статті 65 Закону України «Про державну службу» державний службовець не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, якщо минув один рік після вчинення дисциплінарного проступку. Щодо посадових осіб об’єктів контролю, де під час аудиту виявлено порушення законодавства, то відповідно до частини другої статті 148 Кодексу законів про працю України дисциплінарне стягнення не може бути накладено після шести місяців з дня вчинення проступку.

Аналіз вжитих Міністерством заходів засвідчив, що більше двох років керівництвом МКІП не вживається достатніх заходів для реалізації наданих пропозицій: з одинадцяти рекомендацій не виконано жодної.

МКІП надіслано лист щодо вжиття невідкладних заходів для повного усунення виявлених порушень і недоліків та наголошено, що відповідно до статті 33 Закону України «Про Рахункову палату» невиконання законних вимог членів Рахункової палати та посадових осіб апарату Рахункової палати, створення перешкод у їх роботі, надання їм завідомо неправдивої інформації, а також недодержання визначених ними строків надання інформації тягне за собою встановлену законом відповідальність (стаття 18819 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідно до статті 36 Закону України «Про Рахункову палату» стан реалізації рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
Андрій ДІДИК