Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 14.09.2021 № 20-1

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національним інститутом раку та зміцнення його матеріально-технічної бази

У межах моніторингу виконання рекомендацій, викладених у рішенні Рахункової палати від 14.09.2021 № 20-1 щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національним інститутом раку та зміцнення його матеріально-технічної бази, об'єктам контролю (Міністерству охорони здоров’я України (далі – МОЗ), Державному некомерційному підприємству "Національний інститут раку" (далі – ДНП "НІР") надіслано запити (від 16.08.2023 № 26-1857, № 26-1858).

Відповідно до інформації МОЗ (лист від 14.11.2023 № 13-04/32769/2-23) із тринадцяти рекомендацій, наданих Рахунковою палатою, сім виконано в повному обсязі, чотири – частково, щодо двох інформації не надано. ДНП "НІР" листом від 22.09.2023 № 1535/0/2-23 поінформовано про виконання 15 із 18 рекомендацій, одну виконано частково, одну не виконано, одна втратила актуальність.

Враховуючи, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 955-р "Про погодження реорганізації Національного інституту раку" цю установу перетворено у державне некомерційне підприємство "Національний інститут раку" з віднесенням до сфери управління МОЗ, з 1 січня 2023 року фінансування закладу здійснюється через оплату медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення шляхом укладання договорів з Національною службою здоров'я України (далі – НСЗУ). ДНП "НІР" із НСЗУ укладено на 2023 рік договір про медичне обслуговування на 15 пакетів медичних послуг.

Розроблений проєкт Національної стратегії контролю онкологічних захворювань на період до 2030 року, який погоджений центральними органами виконавчої влади, розглянуто на засіданні Ради національної безпеки і оборони України (питання "Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень"). Після введення в дію Указом Президента України рішення Ради національної безпеки і оборони України, МОЗ планує доопрацювати проєкт Стратегії.

МОЗ повідомлено, що ДНП "НІР" здійснюється адаптація клінічних протоколів для лікування онкологічних захворювань шляхом перекладів протоколів міжнародних професійних асоціацій NCCN (США), ESMO (Європейський Союз), професійних спілок (ECR, ESSO та ін.). Вченою радою ДНП "НІР" погоджено 111 протоколів за напрямом "Онкологія" та 38 – за напрямом "Анестезіологія". За даними Реєстру медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги, станом на листопад 2023 року за напрямом "Онкологія" чинними є 17 уніфікованих клінічних протоколів (з них 7 – затверджені у 2022–2023 роках) та 10 стандартів медичної допомоги, що затверджені у 2022–2023 роках.

МОЗ повідомлено, що в рамках реалізації державного інвестиційного проєкту "Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні" завершені усі будівельно-монтажні роботи, лабораторне обладнання та меблі передані на баланс ДНП "НІР", процедура прийняття в експлуатацію об’єкта триває.

На реалізацію бюджетної програми за КПКВК 2301100 "Створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань в Національному інституті раку" у 2022–2024 роках кошти державного бюджету МОЗ як головному розпорядникові бюджетних коштів не передбачені. Орієнтовна вартість проєкту становить 12,4 млрд гривень.

ДНП "НІР" впроваджено медичну інформаційну систему, з вересня розпочато процес автоматизації лабораторій та впровадження інформаційної системи "ТераЛаб", яку в подальшому буде інтегровано в медичну інформаційну систему РІМС "Медстар Солюшенс".

ДП "Державний будівельний центр МОЗ України", яке перерахувало ТОВ "БРК Прожект Інжирінг" кошти на розробку та коригування проєктно-кошторисної документації за державним інвестиційним проєктом "Реконструкція і розширення Національного інституту раку по вул. Ломоносова, 33/43 в Голосіївському районі міста Києва", з 2020 року не є економічно активним, не провадить господарської діяльності. Наразі відбувається передача цього підприємства зі сфери управління МОЗ до Фонду державного майна.

З метою посилення контролю МОЗ за діяльністю ДНП "НІР", у 2023 році затверджено стратегічний план розвитку підприємства на 2023–2027 роки, інвестиційний план на 2023–2027 роки, фінансові плани підприємства на 2023 та 2024 роки.

Наказом ДНП "НІР" від 13.07.2023 № 113 затверджено Положення про організацію та здійснення внутрішнього контролю у державному некомерційному підприємстві "Національний інститут раку" та вживаються заходи щодо впровадження та функціонування елементів системи внутрішнього контролю.

ДНП "НІР" вжито заходів для укомплектування стаціонарних відділень медичним персоналом на 79,6 відс., забезпечення укладання договорів оренди на зайняті площі підприємства та відшкодування йому комунальних послуг. З урахуванням рекомендацій Рахункової палати, ДНП "НІР" проведено інвентаризацію та списано безнадійну прострочену дебіторську заборгованість за оренду та відшкодування комунальних послуг у загальній сумі 145,2 тис. грн, що є втраченими надходженнями спеціального фонду. Із зазначеної суми 96,4 тис. грн – не виконані судові рішення у зв'язку з ліквідацією боржників, 48,8 тис. грн – втрати підприємства внаслідок непроведення претензійно–правової роботи щодо погашення заборгованості.

З метою визначення вартості медичних послуг, ДНП "НІР" наказом від 30.06.2023 № 102 затверджено тарифи на платні медичні послуги, які введені в дію з 01.07.2023. Також ДНП "НІР" розроблено та 22.06.2023 затверджено калькуляцію вартості стажування лікарів-інтернів за контрактною формою навчання у цьому році. У зв'язку з відсутністю набору здобувачів, в ДНП "НІР" припинено підготовку науково-педагогічних та наукових кадрів вищої кваліфікації в аспірантурі.

При цьому МОЗ не вжито достатніх заходів для виконання рекомендацій Рахункової палати щодо:

погашення дебіторської заборгованості в сумі 20,4 млн грн,

притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, які здійснювали керівництво закладом та не забезпечили законного та ефективного використання коштів державного бюджету на здійснення діяльності та зміцнення його матеріально-технічної бази,

розгляду результатів аудиту на засіданні колегії МОЗ.

ДНП "НІР" не забезпечено оформлення правовідносин з релігійною громадою Української православної церкви щодо розміщення тимчасових споруд на земельній ділянці площею 0,089 га. У зв'язку з реорганізацією закладу та, відповідно, наданням ним послуг за програмою медичних гарантій, рекомендація Рахункової палати щодо визначення переліку медичних послуг, що можуть надаватися усім пацієнтам безоплатно, втратила актуальність.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату" стан реалізації рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі до повного виконання.

 

Член Рахункової палати
Василь НЕВІДОМИЙ