Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 06.03.2018 № 4-5

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, надіслано Верховній Раді України (лист від 27.04.2018 № 03-816).

Відповідно до статті 39 Закону України «Про Рахункову палату» Кабінету Міністрів України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати (лист від 27.04.2018 № 03-817).

Відповідно до статей 35 і 36 Закону України «Про Рахункову палату» рішення Рахункової палати і Звіт про результати аудиту з пропозиціями надіслано Міністерству аграрної політики та продовольства України (лист від 27.04.2018 № 03-818) та Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру (лист від 27.04.2018 № 03-819).

На рішення Рахункової палати Кабінетом Міністрів України надано доручення від 16.05.2018 № 18249/1/1-18 Мінагрополітики, Мінрегіону, Мінфіну, МОН, Мінекономрозвитку, Держгеокадастру, Державній фіскальній службі України, Держприкордонслужбі опрацювати рекомендації Рахункової палати, вжити заходів до усунення виявлених порушень і недоліків, у разі необхідності внести в установленому порядку Кабінету Міністрів України відповідні проекти актів, а також поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України.

Аналіз отриманої інформації засвідчив, що Мінагрополітики листом від 08.06.2018 № 37-13-7/15157 поінформувало Рахункову палату лише про затвердження наказом Держгеокадастру від 30.05.2018 № 88 плану заходів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо усунення порушень і недоліків, виявлених Рахунковою палатою за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними (далі – План заходів).

Держгеокадастр листом від 01.06.2018 № 8-28-0.16-61402/2-18 інформував Рахункову палату про затвердження Плану заходів, часткове виконання пропозицій Рахункової палати, викладених у рішенні Рахункової палати від 06.03.2018 № 4-5, але про виконання вжитих заходів згідно з цим планом не повідомлено.

Мінагрополітики листом від 10.01.2019 № 37-13-7/315 на повторне звернення Рахункової палати (лист від 17.12.2018 № 03-3025) повідомлено про часткове виконання пунктів Плану заходів.

Зокрема, з метою визначення та реалізації основних напрямів державної політики, спрямованих на удосконалення земельних відносин та створення сприятливих умов для сталого розвитку землекористування міських і сільських територій, Мiнагрополiтики спільно з Держгеокадастром та експертами Світового банку в Україні розробляється Державна цільова програма розвитку земельних відносин в Україні на період до 2022 року.

Поінформовано також про недоцільність розроблення Загальнодержавної програми використання та охорони земель, оскільки реалізація заходів щодо охорони та використання земель і підвищення родючості ґрунтів може здійснюватися у межах існуючих державних програм, а також за рахунок місцевих бюджетів, у тому числі коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського i лісогосподарського виробництва, відповідно до регіональних програм використання та охорони земель.

З метою удосконалення діяльності, пов'язаної з географічними назвами, Держгеокадастром розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви», який станом на 28.12.2018 погоджено з Мiнфiном і Мiнекономрозвитку та перебуває на погодженні в Державній регуляторній службі Україні.

На виконання абзацу тридцять першого розділу «Система організації процесу виконання Стратегії» Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 07.06.2017 № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними», Держгеокадастром розроблено проект закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу Укрїни», який внесено Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України (реєстр. № 9291 від 16.11.2018).

Прийняття цього закону забезпечить ефективне використання бюджетних коштів, у тому числі, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського i лісогосподарського виробництва, на освоєння земель для сільськогосподарських i лісогосподарських потреб, поліпшення вiдповiдних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, проведення нормативної грошової оцінки землі.

Держгеокадастром за участю внутрішніх аудиторів територіальних органів проведено у листопаді-грудні 2018 року комплексний аудит діяльності всіх державних підприємств, що належать до сфери його управління, з питань дотримання вимог законодавства у сфері публічних закупівель за 2016–2018 роки. Виявлені за результатами комплексного аудиту порушення, проблемні питання та ризикові сфери діяльності державних підприємств опрацьовуються установою для запровадження заходів щодо їх недопущення (попередження) у подальшій роботі.

Крім того, відділом внутрішнього аудиту Держгеокадастру проведено аналіз всіх внутрішньогосподарських операцій ДП «Центр державного земельного кадастру», пов'язаних з обслуговуванням ресурсу резервного центру обробки даних автоматизованої системи Державного земельного кадастру (РЦОД) та надано відповідні рекомендації для посилення внутрішнього контролю за витрачанням бюджетних коштів.

Щодо прийняття Закону України «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», на сьогодні цей законопроект опрацьовується та узгоджується з представниками громадських організацій аграрного сектору економіки.

Крім того, за результатами голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України 20.12.2018 прийнято проект закону України «Про внесення змін до розділу Х «Перехiднi положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» (реєстр. № 9355-5 вiд 04.12.2018), яким передбачається продовження мораторію на купiвлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року.

Адміністрація Держприкордонслужби (лист від 04.06.2018 № 0.11-5381/0/6-18) поінформувала Рахункову палату, що з метою створення належних умов для інженерно-технічного облаштування державного кордону України із суміжними державами Кабінетом Міністрів України подано для розгляду Верховною Радою України проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону».

Водночас органи Державної прикордонної служби України відповідно до виділених асигнувань продовжують документальне оформлення права користування земельними ділянками для будівництва та утримання інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік тощо.

Відповідно до статті 36 Закону України «Про Рахункову палату» проводиться подальший моніторинг виконання пропозицій Рахункової палати.

 

Член Рахункової палати
В. П. Богун