Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 29.01.2019 № 3-1

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству молоді та спорту України на розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивну реабілітацію

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству молоді та спорту України на розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивну реабілітацію (рішення та Звіт), надіслано Верховній Раді України (лист від 13.02.2019 № 08-479).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату" Прем'єр-міністрові України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів (лист від 13.02.2019 № 08-480).

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству молоді та спорту України на розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивну реабілітацію, надіслано Міністерству молоді та спорту України (лист від 13.02.2019 № 08-481).

За результатами розгляду рішення Рахункової палати Прем'єр-міністр України доручив (доручення від 04.09.2019 № 5886/1/1-19) Міністрові молоді та спорту України (скликання) розглянути та вжити заходів реагування та про результати повідомити Рахункову палату і Кабінет Міністрів України з питань, що потребують вирішення Урядом, а також подати пропозиції в установленому порядку.

Мінмолодьспорт поінформувало (лист від 19.03.2019 № 1978/6.3) Рахункову палату про заплановані та вжиті заходи реагування. Зокрема, видано наказ Мінмолодьспорту від 18.03.2019 № 1381 "Про усунення недоліків в роботі за результатами аудиту" (далі − наказ), яким визначено заходи для посилення контролю за використанням коштів, що надходять для розвитку спорту осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивну реабілітацію за КПКВК 3401110, розпорядниками нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів та для ефективного управління бюджетними коштами без допущення повернення до державного бюджету невикористаних виділених асигнувань.

Український центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» (далі − Укрцентр "Інваспорт") поінформував Рахункову палату (лист від 18.03.2019 № 415) про вжиті організаційно-практичні заходи. Зокрема, наказом зобов’язано Укрцентр "Інваспорт":

 погоджувати в установленому порядку з Мінмолодьспортом та Національним комітетом спорту інвалідів України пропозиції, які подаються до проєкту Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів на відповідний рік (далі – План);

 забезпечувати узагальнення та інформування Мінмолодьспорту про виконання щотижневого плану заходів з видів спорту осіб з інвалідністю, передбачених Планом, та результати участі в них (з відображенням фінансування в розрізі заходів відповідно до затвердженої форми);

 вживати дієвих заходів щодо забезпечення ефективного та раціонального управління бюджетними коштами без допущення повернення невикористаних виділених асигнувань до державного бюджету під час реалізації заходів, передбачених Планом.

Національний комітет спорту інвалідів України (лист від 18.03.2019 № 92) повідомив про заплановані та вжиті заходи. Зокрема, для забезпечення належного рівня підготовки членів тендерного комітету, передплачено спеціалізовані видання, які дадуть змогу членам тендерного комітету підвищити кваліфікацію, прослухати та записати тематичні лекції та вебінари у сфері закупівель, а також заплановано на березень 2019 року участь секретаря тендерного комітету у семінарі з питань організації та здійснення публічних закупівель.

Під час складання та подання додатка до Плану передбачено подання Національним комітетом спорту інвалідів України Мінмолодьспорту Календарного плану заходів НКСІУ затвердженого Радою НКСІУ, в якому визначені обсяги, напрями витрат за кожним заходом.

До зазначеного листа також додано інформацію Підприємства "Західний реабілітаційно-спортивний центр" Національного комітету спорту інвалідів України:

на 2019 рік заплановано завершення будівництва реабілітаційно-спортивного корпусу, в якому буде встановлено закуплене спортивне обладнання та інвентар;

з метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.1998 № 2025 "Про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та культурно-видовищних заходів" затверджено план дій щодо забезпечення масових заходів.

Відповідно до зазначеного плану протягом зимового сезону 20192020 років будуть вжиті всі необхідні заходи.

Згідно зі статтею 36 Закону України "Про Рахункову палату" стан виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
А. М. Дідик