Валерій Пацкан: Для усунення наслідків лих, що виникають, необхідно докладати зусиль на міжнародному рівні

26.11.2020 15:32

Для усунення наслідків лих, що виникають, необхідно докладати зусиль на міжнародному рівні. Із залученням міжнародних організацій, міжнародної фінансової допомоги, експертів та волонтерів. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на відкритті VI засідання Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. З огляду на пандемію COVID-19, засідання за участі 14-ти країн відбулося онлайн.

«Увесь світ живе в умовах карантину, викликаного пандемією коронавірусу, яка зачепила в тій чи іншій мірі кожну сім'ю і поставила під удар всю світову економіку, спад якої найближчим часом неминучий, - зазначив Валерій Пацкан. - У квітні 2020 року експерти фінансового холдингу JPMorgan Chase підрахували, що збитки світової економіки тільки через коронакризу можуть досягти 5,5 трлн доларів за два роки».

За оцінками експертів Міжнародного валютного фонду, додав Голова Рахункової палати, пандемія COVID-19 коштуватиме світу майже 30 трильйонів доларів втраченого ВВП.

«Таким чином, для вирішення та усунення наслідків лих, що виникають, необхідні зусилля навіть вже не на рівні однієї або декількох країн, а на міжнародному рівні. Із залученням міжнародних організацій, міжнародних експертів, міжнародної фінансової допомоги та міжнародних волонтерських зусиль, - підкреслив Валерій Пацкан. - Все це говорить про необхідність виведення діяльності нашої Робочої групи на якісно новий рівень».

Він наголосив на необхідності активізації роботи групи EUROSAI, зокрема: розширити співпрацю з неурядовими організаціями та експертами; підвищити публічність роботи; активно популяризувати результати; розглянути можливості більш тісної співпраці з іншими групами в рамках EUROSAI та INTOSAI.

Голова Рахункової палати також зауважив, що проведення національних та міжнародних аудитів з питань зниження ризиків катастроф, а також напрацювання спільних рекомендацій кращої практики повинні отримати додаткові імпульси в діяльності ВОА і робочих груп EUROSAI.

«У цьому і полягає основна місія робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. З цією метою Рахунковою палатою підготовлено Стратегічний план розвитку на наступні три роки, який нам сьогодні належить схвалити. І я впевнений, що члени Робочої групи підтримають мене щодо необхідності продовження мандата діяльності групи до 2024 року», - резюмував Валерій Пацкан.

Довідково:

Робочу групу EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф створено в 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата України.