Робота Групи аудиторів Рахункової палати за Дунайською транснаціональною програмою в Україні сприяла створенню національної системи управління за Програмою

17.02.2021 12:36

Робота Групи аудиторів Рахункової палати за Дунайською транснаціональною програмою в Україні сприяла створенню в 2020 році національної системи управління та контролю за Програмою. Це дозволяє отримати фінансування в рамках Програми українським бенефіціарам – партнерам проєктів.

Про це йдеться у звіті про роботу в 2020 році групи аудиторів за Дунайською транснаціональною програмою. Керівник групи аудиторів за Програмою – член Рахункової палати Віктор Богун.

Аудитори у 2020 році оцінили ефективність функціонування системи внутрішнього управління і контролю та забезпечення реалізації Програми. Зокрема, розглядались питання контрольного списку, який налічує 147 питань, пов’язаних зі створенням та функціонуванням в Україні системи контролю першого рівня.

Окрему увагу аудитори приділили питанню необхідності впровадження в органі контролю процедур для перевірки витрат, заявлених для відшкодування, а також впровадження ефективних заходів протидії шахрайству.

Визначені і ризики, які ускладнювали оцінку стану створення національної системи контролю першого рівня у першому півріччі 2020 року. Вони були пов’язані з реформуванням Держаудитслужби. Проте, до кінця року ситуація виправилась і на сьогодні Державна аудиторська служба України є національним органом контролю першого рівня Програми і здатна ефективно виконувати всі делеговані їй обов'язки та завдання.

Відтак, групою аудиторів в повному обсязі забезпечено виконання завдань в 2020 році. Крім того, вжиті Рахунковою палатою заходи запобігли призупиненню реалізації Програми на території України.

Довідково:

Дунайська транснаціональна програма є фінансовим інструментом з визначеною сферою дії, яка спрямована на підтримку інтеграції політики в Дунайському регіоні відповідно до європейських нормативів, пов’язаних зі Стратегією ЄС для Дунайського регіону. Ця Програма в Україні реалізується на території чотирьох областей (Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської та Одеської).

Загальна розрахункова сума Програми становить майже 275 млн євро. Максимальний розмір внеску ЄС в Програму на користь Уряду України встановлюється у розмірі 5 млн євро. Угодою про фінансування Програми Органом аудиту визначено Генеральний директорат з питань аудиту використання європейських фінансових фондів (Угорщина). Рахункова палата визначена органом, відповідальним за здійснення аудиту.