Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у Лісабоні закликав керівників вищих органів аудиту Європи допомогти Україні зупинити ядерний шантаж росії

22.09.2022 13:16

Увесь світ сьогодні має протистояти ядерному шантажу росії. Катастрофа на Запорізькій АЕС матиме значно більші наслідки, ніж аварія на Чорнобильській АЕС, адже в умовах окупації ліквідувати її не буде можливості. За попередніми оцінками, зона забруднення може бути розміром з Албанію. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на засіданні Керівної ради EUROSAI, яке триває у Лісабоні.

Валерій Пацкан презентував основні досягнення Робочої групи з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, яку очолює Рахункова палата. У своїй промові він наголосив, що в Європі сьогодні багато катастроф: повені, посухи, масштабні лісові пожежі, але головна з них, безумовно, − війна в Україні. 

“Діяльність нашої Робочої групи має сприяти урядам різних країн у розробці ефективних механізмів попередження та ліквідації наслідків катастроф для захисту населення та економік наших країн. Тим більше, що масштабна війна, яка триває в Україні, вже спричинила низку проблем для довкілля в Європі, і в перспективі загрожує ще більшими”,  зазначив Голова Рахункової палати. 

Він зауважив, що енергетичний шантаж росії змусив весь світ переглянути свої плани щодо розвитку чистої енергії та зменшення вуглецевого сліду. Багато країн знову повертаються до спалювання вугілля.

“Ми вже бачимо, наскільки руйнівними є наслідки кліматичних змін, згадаймо лише нинішні аномальні посухи в Європі. Розпочата росією війна не дає нам об’єднати зусилля у боротьбі з цією проблемою і спричинятиме нові подібні екологічні катастрофи,  наголосив Валерій Пацкан.  Україна сьогодні у вогні в буквальному сенсі. Від обстрілів постійно горять ліси. У 70% випадків причина лісових пожеж цьогоріч  бойові дії. На сьогодні внаслідок війни в Україні постраждали 2,9 млн гектарів лісів  це приблизно, як територія Бельгії. Окрім лісів горять наші поля. Агресора змусили розблокувати українські порти для експорту зерна, натомість росія цілеспрямовано випалює цьогорічний український урожай. Окупанти підривають склади з мінеральними добривами, забруднюючи величезні території”. 

Голова Рахункової палати розповів, що воєнні дії спричинили руйнування великих промислових гігантів України. Азовсталь  найвідоміше підприємство, зруйноване росією. Але не  менш небезпечним для життя є ситуація на северодонецькому “Азоті”. “Усі хімічні підприємства України досі під ударами. Нафтобази по всій Україні знищені разом з нафтопереробними підприємствами. Це тонни токсичних продуктів горіння, які не знають кордонів, розносяться вітром на сотні кілометрів”,  додав Валерій Пацкан. 

Він також підкреслив, що тактика випаленої землі, яку використовує росія в цій війні, призводить до тотального знищення населених пунктів. Масштабні пожежі призводять до отруєння повітря асбестом та іншими токсичними речовинами. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками після закінчення війни.

“Але усе це може виявитися дитячими забавками порівняно з катастрофою, яка може статися на Запорізькій атомній станції,  застеріг Голова Рахункової палати.   На сьогодні АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Російські військові перетворили станцію на військову базу і навіть розміщують техніку прямо в машинних залах. На додачу вони інсценують обстріли Енергодару, щоб звинуватити в цьому Україну. Внаслідок періодичних обстрілів інфраструктура станції зазнала пошкоджень, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин”. 

Валерій Пацкан нагадав, що Запорізька атомна станція  найбільша у Європі. На ЗАЕС близько 18 тисяч паливних збірок, що майже у 10 разів більше, ніж було на момент аварії на ЧАЕС. “Важко навіть уявити, якими можуть бути наслідки бойових дій на її території. Пожежа на одному з енергоблоків у Чорнобилі на десятки років зробила непридатними для життя 260 тисяч гектарів   територія більше, ніж Люксембург. Катастрофа на Запорізькій АЕС матиме значно більші наслідки через те, що в умовах окупації ліквідувати її не буде можливості. Експерти припускають, що зона забруднення буде розміром з Албанію”,  зауважив він.  

На завершення промови Голова Рахункової палати закликав усіх учасників засідання Керівної ради EUROSAI докладати максимум зусиль, щоб зупинити і покарати агресора-росію.

 

Довідково. EUROSAI  європейська організація вищих органів аудиту, яка на сьогодні об'єднує 51 ВОА (50 ВОА країн Європи і Європейський суд аудиторів). Керівними органами EUROSAI є Конгрес, Керівна рада і Секретаріат.