Валерій Пацкан: Державні структури мають більш ефективно використовувати кошти у сфері природно-техногенної безпеки

25.04.2019 12:21

Загальні світові економічні втрати через природні і техногенні катастрофи в 2018 році  майже 160 млрд дол. Внаслідок цих катаклізмів загинуло понад 11 тисяч осіб. Тож сьогодні питання природно-техногенної безпеки актуально для кожної країни і вимагає все більшої уваги з боку державних структур. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час V засідання Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, що проходить у Тирані (Албанія).

«Сьогодні питання природно-техногенної безпеки актуально для кожної країни і вимагає все більшої уваги з боку державних структур. І мета нашої Робочої групи  підвищення ефективності як державної політики, так і використання бюджетних коштів у цій сфері. Це наш внесок у запобігання виникненню катастроф та мінімізацію їх збитків», − зазначив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що за даними ООН, у 2018 році у результаті стихійних лих у світі загинуло більше 11 тисяч осіб та 60 млн осіб постраждали. «Якщо оцінювати збитки від катастроф, то, зокрема, за інформацією німецької компанії Munich Re, 2018 рік є одним з десяти найзбитковіших років за наслідками катастроф з точки зору загальних втрат, і четвертим найзбитковішим роком з 1980 року для страхової галузі. Внаслідок катаклізмів загинуло понад 11 тисяч осіб. А загальні економічні збитки склали майже 160 млрд дол США»,  зазначив Голова Рахункової палати.

Він додав, що не оминула біда і Європу. «Зокрема, сильна засуха у регіонах Європи у 2018 році призвела до суттєвих втрат у сільському та лісовому господарстві  близько 3,3 млрд євро. Але, найстрашніше, що засуха минулого літа призвела до масштабних пожеж, зокрема у Греції, жертвами яких стали тисячі людей, а близько 100 осіб загинуло. Економіка країни зазнала суттєвих втрат. Я думаю, що ці цифри говорять самі за себе»,  додав Валерій Пацкан.

 

Населення і економіки держав потерпають не лише від природних катаклізмів і стихійних лих, а і від техногенних катастроф, відзначив Голова Рахункової палати, і це питання також перебуває у фокусі діяльності Робочої групи EUROSAI.

«Наразі одним з викликів, який стоїть перед європейською спільнотою, є питання належного поводження з відходами. Тому ми звернули увагу на проблему небезпечних відходів», - зауважив Валерій Пацкан.

Він нагадав, що в рамках Робочої групи вищі органи аудиту Польщі, Словаччини та України розпочали тристоронній координований аудит на тему «Транскордонне перевезення відходів в світлі положень Базельської конвенції». «Разом з тим, всі країни, представники яких присутні сьогодні на нашому засіданні, є підписантами Базельської конвенції і також стикаються з проблемами переміщення небезпечних відходів. Тому ми звертаємось з пропозицією до всіх членів нашої Робочої групи приєднатися до багатостороннього міжнародного координованого аудиту стану дотримання вимог Базельського конвенції, який буде проведений після 2020 року»,  закликав присутніх Голова Рахункової палати.

У засіданні Робочої групи EUROSAI взяли участь представники Вищих органів аудиту Албанії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Казахстану, Молдови, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Туреччини та Європейського суду аудиторів.

Довідково: Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена в 2014 році рішенням ІХ Конгресу EUROSAI. До її складу входять 19 вищих органів аудиту країн Європи під головуванням Рахункової палати України. EUROSAI  Організація вищих органів аудиту Європи, до складу якої входять 50 ВОА.