Валерій Пацкан: За Рахунковою палатою законодавчо має бути закріплене право надавати висновки до бюджету на всіх етапах його ухвалення

07.05.2019 14:29

Рахункова палата має надавати висновки до державного бюджету не лише в першому читанні, і на всіх подальших етапах його ухвалення. І це необхідно закріпити на законодавчому рівні. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час зустрічі з представниками Представництва ЄС в Україні щодо обговорення питання підтримки Європейським Союзом реформування сфери зовнішнього аудиту в Україні, зокрема в рамках Програми підтримки системи управління державними фінансами для України − (EU4PFM).

Валерій Пацкан наголосив, що аналіз Рахунковою палатою проекту Державного бюджету на 2019 рік показав можливість збільшення його дохідної частини більше ніж на 17 млрд грн. І ці пропозиції були враховані при ухваленні кінцевого варіанту документу. «Оскільки текст проекту державного бюджету значно змінюється між першим та другим читанням, ми пропонуватимемо парламенту, щоб пропозиції Рахункової палати враховувалися на всіх етапах його ухвалення. Це має бути закріплене законодавчо і ми виступаємо за те, щоб відповідні законодавчі норми були ухвалені ще цим складом Верховної Ради», − наголосив Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан підкреслив, що розраховує на підтримку позиції Рахункової палати з боку Представництва ЄС в Україні. На його думку, це сприятиме реформуванню у сфері управління державних фінансів.

Голова Рахункової палати також порушив питання щодо приведення функціонування зовнішнього аудиту у відповідність до міжнародних стандартів та найкращих практик, оскільки це є одне з зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Реалізації цього завдання, переконаний він, буде сприяти виконання Програми підтримки системи управління державними фінансами для України − (EU4PFM). Під час зустрічі сторони також обговорили конкретні кроки щодо пріоритетів продовження реформування Рахункової палати. Зокрема, щодо посилення організаційної незалежності інституції, підвищення якості аудитів ефективності, створення системи забезпечення і контролю якості, яка охоплюватиме всю діяльність Рахункової палати та відповідатиме вимогам ISSAI, запровадження дієвого механізму контролю за виконанням рішень, прийнятих за результатами аудитів.

Зі свого боку керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг зауважив, що всі позитивні зміни в сфері публічних фінансів, які відбулися останнім часом, мають тривати. Зокрема, це стосується і процесу реформування Рахункової палати. Він наголосив, що ефективна та якісна робота вищого органу аудиту є вкрай важливою для будь-якої країни. Штефан Шльойнінг наголосив, що ЄС готовий і надалі надавати практичну підтримку Україні для продовження реформування управління державними фінансами.