Рахункові палати України та Німеччини активізують аудиторську співпрацю

16.05.2023 12:23

На фото справа наліво: Президент Федеральної Рахункової палати Німеччини Кай Шеллер, т.в.п. Рахункової палати Андрій Майснер, директор аудиторського департаменту І (корпоративне управління, конституційні органи, ЄС) Федеральної Рахункової палати Німеччини Матіас Мерінг

Спільна делегація Рахункової палати та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету відвідала з робочим візитом Німеччину, де провела низку зустрічей і практичних сесій з керівниками та аудиторами Федеральної Рахункової палати Німеччини, Рахункових палат земель Гессен, Саксонії та Баварії.

У своєму виступі очільник Рахункової палати Андрій Майснер подякував німецьким колегам за підтримку та готовність до практичної аудиторської співпраці, а також зазначив, що безпрецедентна допомога Україні з боку Німеччини та німецького народу (як фінансова, так і технічна) та порятунок від війни тимчасово переміщених осіб з України потребують спільних практичних кроків вищих органів аудиту двох країн.

«Довіра, партнерство та взаємовигідний розвиток потребують якісного контролю за цільовим та ефективним використанням фінансових ресурсів в інтересах платників податків України та Німеччини», - підкреслив Андрій Майснер. 

У рамках візиту, за сприяння Президента Федеральної Рахункової палати Німеччини Кая Шеллера, т.в.п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер і член делегації, народний депутат України Павло Фролов зустрілися і поспілкувалися з членами бюджетного комітету Бундестагу Мартіном Герстером, Беттіною Хагедорн, Карстеном Кляйном, Майклом Еспенділлером, Паулою П’єхоттою та Інгеборгом Грессле.

Кай Шеллер у своєму виступі та під час двосторонніх зустрічей з Андрієм Майснером неодноразово наголошував на готовності німецьких колег до активної практичної співпраці (зокрема надання консультацій, методологічної підтримки), а також позитивно оцінив перспективи проведення паралельних аудитів і інших форм співробітництва між ВОА України і Німеччини. Позицію Президента Федеральної Рахункової палати Німеччини та необхідність розширення повноважень Рахункової палати відповідно до принципів INTOSAI також підтримали обидва Президенти Рахункових палат землі Саксонія Єнс Міхель і землі Гессен Вальтер Вальман. У своїх виступах і презентаціях вони наголосили на важливості охоплення зовнішнім аудитом Рахункової палати системи публічних фінансів в Україні на всіх рівнях: від загальнодержавного до муніципалітетів і місцевих громад. Також німецькі колеги підтримали ініціативу української сторони щодо підготовки до проведення спільних аудиторських заходів.

Представники ВОА України та Німеччини опрацювали аудиторські практичні кейси та домовились найближчим часом провести взаємну верифікацію методологій аудитів для моделювання оптимальних форм і видів практичної взаємодії. Адже окрім важливості професійного розвитку та взаємообміну, існує обʼєктивна потреба в зовнішньому державному аудиторському контролі для забезпечення належної прозорості та підзвітності використання коштів, що надходять з Німеччини до України як в форматі цільової бюджетної підтримки, так і в інших формах.

Особливу увагу на практичних сесіях учасники приділили темам аудитів в муніципальному секторі та в системі державних монополій. Німецькі аудитори поділились своїм досвідом і презентували практичні кейси щодо аудитів в таких сферах: підтримка тимчасово переміщених осіб, автомобільні дороги, залізнична інфраструктура, будівництво та управління федеральною нерухомістю, муніципальне господарство тощо.

Крім того, народний депутат України Павло Фролов повідомив німецьким колегам, що готується до внесення в парламент законопроєкт щодо приведення мандату Рахункової палати у відповідність з принципами INTOSAI та кращими європейськими й світовими практиками. 

«Цей майбутній закон є реакцією на виклики часу та на оцінку європейськими партнерами стану зовнішнього державного аудиту в Україні. Європейська інтеграція та взяті зобов’язання для вступу України до ЄС, відновлення країни за підтримки міжнародних партнерів і забезпечення прозорості та підзвітності в системі публічних фінансів - це об’єктивні вимоги щодо оновлення мандату Рахункової палати та посилення її ролі щодо якості управління публічними фінансами в Україні», - зазначив член Комітету ВРУ з питань бюджету Павло Фролов.

У рамках візиту до Німеччини також відбулась зустріч у Вюрцбурзі із представниками Баварської Рахункової палати на чолі з Президентом Крістофером Хілленбрандом. Він висловив готовність до аудиторської співпраці та залучення фахівців Рахункової палати до обміну практичними навичками і кращими практиками на базі очолюваної ним інституції. Андрій Майснер подякував колезі та запевнив у готовності Рахункової палати до напрацювання актуальних для баварських і українських аудиторів тем для практичної взаємодії. Обидва очільника аудиторських інституцій підкреслили важливу роль системного міжнародного співробітництва з Федеральною Рахунковою палатою Німеччини як координатором з німецької сторони та з Рахунковими палатами федеральних земель, які мають непересічний аудиторський досвід і готові ним ділитися з українськими колегами для інституційного розвитку ВОА України та можливого проведення спільних аудиторських заходів у різних формах.

Під час заходу відбувся змістовний професійний діалог з баварськими колегами, що відповідають за різні аудиторські напрями, і віце-президенткою Сузанне Франк.

Зустріч відбулася безпосередньо в колі Великої Президії Баварської Рахункової палати, що є проявом особливої поваги та демонструє серйозність намірів про співробітництво.

Візит делегації відбувся за підтримки GIZ (Німецького товариства міжнародного співробітництва).

 

Довідково:

Двостороння співпраця між Рахунковою палатою та Федеральною Рахунковою палатою Німеччини була започаткована у 2003 році, коли в рамках проєкту TACIS «Аудит державних фінансів» відбувся ознайомчий візит працівників Рахункової палати до Федеральної Рахункової палати Німеччини.

У 2007-2008 роках вищі органи аудиту України, Німеччини, Швейцарії, Польщі, Словаччини та Європейської палати аудиторів провели координований аудит Чорнобильського фонду „Укриття”. Контрольний захід проводився у рамках діяльності спеціальної підгрупи з аудиту ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф та радіоактивних відходів робочої групи EUROSAI з аудиту навколишнього середовища відповідно до повноважень ВОА-учасниць. Координатором аудиту виступила Рахункова палата.

На сьогодні співпраця Рахункової палати з ВОА Німеччини відбувається за рахунок співголовування Федеральної Рахункової палати Німеччини у Стратегічній цілі 1 EUROSAI «Підтримка ефективних, інноваційних та релевантних аудитів шляхом сприяння та посередництва професійної співпраці» (СЦ1 EUROSAI).Рахункова палата бере участь у засіданнях СЦ1 EUROSAI, модератором яких виступає ВОА Німеччини.

Ще одним із напрямків співпраці двох ВОА є участь у Дунайській програмі транскордонного співробітництва, яку наприкінці листопада 2022 року Європейська комісія офіційно ухвалила як нову програму транснаціональної співпраці для Дунайського регіону на період 2021-2027 років. У регіональній програмі беруть участь Австрія, Німеччина, Чехія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Угорщина, Румунія та Болгарія, а також п’ять країн, що не входять до ЄС: Україна, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Молдова й Сербія. Основні напрями програми: депопуляція, міграція, економічна нерівність, енергетична залежність і зміна клімату.