Очільник Рахункової палати Андрій Майснер зустрівся з Керівником Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом

14.09.2023 19:02

Очільник Рахункової палати Андрій Майснер провів робочу зустріч з Керівником Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом. Сторони обговорили проєкт міжнародної технічної підтримки, який Агентство з міжнародного розвитку (USAID) і Рахункова палата США (U.S. GAO) запустили для зміцнення інституційної спроможності Рахункової палати України.

Проєкт розрахований на три роки і сприятиме подальшому посиленню Рахункової палати у забезпеченні підзвітності державних коштів, включаючи пряму американську бюджетну підтримку Україні.

У рамках цієї співпраці Рахункова палата вже проводить два аудити ефективності щодо траншів Світового банку, в яких здебільшого містяться кошти американських платників податків.

“Це, по суті, спільні пілотні проєкти Рахункових палат України та США”,  - охарактеризував цю роботу Андрій Майснер.

Сьогодні обидва аудити проводяться на базі головних розпорядників коштів відповідних бюджетних програм, які фінансуються, зокрема, за рахунок американських коштів через загальний фонд Держбюджету України.

У свою чергу Джеймс Хоуп зазначив, що USAID чітко усвідомлює унікальну роль, статус і функціонал Рахункової палати України, аудити якої сприятимуть зміцненню довіри американських та інших міжнародних партнерів до України в розрізі підзвітності, прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги, зокрема, міжнародної фінансової безповоротної підтримки, якою є пряма бюджетна підтримка США.

Він також особливо наголосив на важливості проведення подальших аудитів ефективності щодо коштів американських платників податків та висловив сподівання, що перші звіти у рамках співпраці із США затвердять на засіданні Рахункової палати в грудні цього року.

Крім того, учасники зустрічі обговорили інші питання поглибленої співпраці, роль Рахункової палати в системі антикорупційної політики України, посилення цієї ролі, в тому числі, завдяки сприянню USAID, а також майбутній конкурс на зайняття посад членів Рахункової палати та зміни законодавства щодо Рахункової палати, які очікуються в найближчі місяці і якими опікуються народні депутати.

Джеймс Хоуп та Андрій Майснер запевнили один одного у відкритості та готовності до співпраці в інтересах українського та американського суспільств.

У зустрічі також взяли участь керівник групи з питань розвитку досконалості урядувань Агентства США з міжнародного розвитку USAID в Україні Джей Тотті і начальник управління міжнародного співробітництва Рахункової палати Михайло Толстанов.