Рахункова палата налагоджує співпрацю з Вестмінстерською фундацією за демократію

25.09.2023 17:22

Очільник Рахункової палати Андрій Майснер зустрівся з делегацією Вестмінстерської фундації за демократію на чолі з Головою правління, членом парламенту Великої Британії Річардом Грехемом. Сторони обговорили перспективи співпраці в умовах війни та можливості розширення підтримки демократичних інститутів в Україні.

На початку зустрічі Андрій Майснер подякував представникам ВФД за їхній візит в Україну, розглядаючи його як «прояв сміливості та чіткої принципової позиції на стороні добра». Він нагадав про активну співпрацю ВОА України та Великої Британії, особливо в контексті ініціативи Ґарета Дейвіса, генерального аудитора і контролера Національного аудиторського офісу Великої Британії, про створення спеціальної проєктної групи в рамках EUROSAI для підтримки Рахункової палати в умовах війни.

Він також відзначив, що завдяки співпраці з міжнародними партнерами Рахункова палата здобула оновлену методологічну базу, що ґрунтується на міжнародних стандартах аудиту ISSAI, та активно нарощує свої спроможності через практичну синергію з ВОА інших країн.

«З 1 серпня цього року ми остаточно перейшли на міжнародні стандарти аудиторської діяльності для вищих органів аудиту, які давно вже практикуються у всьому цивілізованому світі. І це кінець пострадянського минулого інституції, в цьому я впевнений», - сказав Андрій Майснер.

Говорячи про перспективи співпраці з ВФД, Андрій Майснер навів приклад для взаємодії з фундацією. «У мирній Україні після нашої Перемоги над злом і тероризмом саме парламент в парламентсько-президентській республіці має відіграти вирішальну роль в управлінні державою. Ми в Рахунковій палаті це чітко усвідомлюємо, і наша кооперація, співпраця з парламентом і профільними комітетами є одним із ключових напрямів діяльності Рахункової палати», - зауважив він.

На його думку, такі ключові слова, як «прозорість», «підзвітність», «ефективність використання матеріальних ресурсів», як самих українців, так і міжнародних партнерів – це підстава для стабільного взаємозв’язку між Верховною Радою України і Рахунковою палатою.

«Державницька синергія та професійна кооперація двох державних інституцій і є опорою демократії і запорукою того, що демократія в Україні буде лише розвиватись, а не стане заручницею війни чи якихось форс-мажорів у майбутньому. І ця співпраця є точкою наших із вами взаємовідносин, бо парламент теж перебуває на стадії реформування апарату, і тут ми маємо такого важливого і потужного партнера як Вестмінстерська фундація. Можливо, ми можемо об’єднати з вами зусилля в цьому партнерському трикутнику», - зазначив Андрій Майснер.

Річард Грехем, у свою чергу, висловив підтримку Україні на шляху до досягнення миру. Він наголосив, що ВФД готова допомагати не лише у гарячій фазі війни, але й у післявоєнному періоді, коли Україна може стати прикладом зразкової демократії та розвитку для всього регіону.

Учасники також обговорили питання підзвітності та витрат коштів, що надходять на підтримку демократичних інститутів. ВФД висловила готовність співпрацювати з Рахунковою палатою для забезпечення належного звітування та використання ресурсів.

Зустріч стала важливим кроком у зміцненні співпраці між Рахунковою палатою та Вестмінстерською фундацією за демократію та засвідчила взаємний інтерес у підтримці демократії та розвитку України.

У зустрічі також взяли участь: член Рахункової палати Василь Невідомий, член парламенту, екс-міністерка уряду Великої Британії у справах Європи Венді Мортон, директор з політики та програм ВФД Шенон О’Коннел, регіональний директор ВФД Кріс Левік, представниця ВФД в Україні Галина Шевчук.