«Якщо ти не на фронті, то у своїй професії маєш робити більше, ніж максимум» - Андрій Майснер на вебінарі комітету INTOSAI

28.09.2023 13:15

Комітет INTOSAI із розбудови інституційної спроможності ініціював і провів вебінар, присвячений роботі Рахункової палати в умовах війни. Захід відбувся за участі близько 100 представників вищих органів аудиту світу (за виключенням країн-агресорок: російської федерації та білорусі).

Генеральний аудитор Швеції Хелена Ліндберг, відкриваючи вебінар,  зазначила, що з першого дня повномасштабного вторгнення уважно слідкувала за новинами з України і не могла повірити у те, що війна знову повернулася до Європи. Вона наголосила на важливості розуміння причин та наслідків цих подій для всього світу.

Т.в.п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер у вступному слові подякував міжнародним партнерам з ВОА світу, які висловили свою безпрецедентну професійну та людську підтримку інституції на початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну. «Ми маємо за честь працювати з вами в одній міжнародній аудиторській спільноті», - сказав він.

Пригадуючи перші тижні повномасштабного вторгнення, Андрій Майснер зазначив, що команді Рахункової палати довелося швидко реагувати на виклики і переводити роботу на воєнні рейки. «У перші декілька діб війська російської федерації стояли під столицею, а в деяких районах ішли танкові бої. По цивільних машинах їздили російські танки. Ми ледь встигли евакуювати свої родини, – розповів він. – Через обстріл Києва екстрене засідання інституції ми провели у бомбосховищі та створили оперативний штаб для виконання завдань та повноважень, визначених Конституцією України та законодавством. Головними пріоритетами, звичайно ж, були безпека наших колег та продовження діяльності Рахункової палати».

За його словами, вже у перші тижні повномасштабного вторгнення розпочалася евакуація співробітників Рахункової палати та їхніх родин з найгарячіших точок на захід країни. «Ми створили груповий чат для всіх працівників Рахункової палати та запровадили щоденну перекличку. У співпраці з воєнними адміністраціями, управліннями з надзвичайних ситуацій намагалися розшукати тих колег, яких війна застала у найгарячіших точках бойових дій та які перестали виходити на зв’язок», - додав він.

Очільник Рахункової палати підкреслив, що робота інституції не зупинялася, співробітників одразу перевели на дистанційний режим. «Якщо ти не на фронті, то у своїй професії маєш робити більше, ніж максимум, для внеску у велику перемогу. Ми були змушені відмовитись від виходів на об’єкти контролю на певний час, бо не розуміли, де сьогодні відбувається атака російських військ. Але продовжили свою роботу шляхом проведення інших видів і типів аудиторських заходів, зокрема експертизи, аналізу, тобто імплементовували ті речі, які можна робити в таких умовах і за таких обставин. Вагомим було те, що об’єкти контролю, яких ми перевіряємо, не відмахувались від нас, бо розуміли, що не можна зупинятися. Інституція в державі має забезпечити підзвітність і ефективність витрачання коштів в умовах війни», - наголосив він.

На запитання учасників заходу, скільки працівників Рахункової палати нині воюють на фронті, Андрій Майснер відповів, що в лавах Збройних Сил України відсіч агресору дають 14 співробітників інституції, які пішли на фронт добровольцями. Серед них і мати двох дітей. Він також вшанував пам’ять загиблого колеги – Юрія Сторожева, який потрапив під мінометний обстріл під час бойового чергування неподалік міста Кремінна Луганської області.

Крім того, Андрій Майснер розповів, що ключовою частиною роботи Рахункової палати стала переорієнтація на важливі напрями, такі як психологічна реабілітація та соціальна реадаптація українських захисників, які повертаються в тил на умовно мирну частину країни через поранення та травми або з інших причин. Ментальне здоров'я воїнів стало однією з найважливіших тематик для аудиторів.

За його словами, Рахункова палата активно вдосконалює свою роботу. Зокрема, важливим кроком стала остаточна імплементація міжнародних стандартів та методологій, що сприяє підвищенню якості та підзвітності управління коштами.

Пріоритетом у роботі Рахункової палати України після війни Андрій Майснер назвав проведення контрольних заходів щодо методик, процесів та діяльності з оцінки збитків, завданих війною, задля їх використання у міжнародних судах, отримання репарацій і розрахунку коштів на відновлення держави.

«Наші американські та британські колеги вже готові з нами в практичній синергії працювати над ще одним пріоритетом – відновленням інфраструктури України. Шалені кошти ідуть з-за кордону в Україну. І ми теж це розуміємо як Рахункова палата. Тому я зараз, користуючись нагодою, всіх колег запрошую до співпраці. Ви знаєте, що ваші уряди, ваші платники податків, ви в тому числі, нам допомагаєте фінансово, у нас із вами спільний інтерес – забезпечити прозорість, підзвітність і ефективність використання цієї допомоги. Тому запрошую вас до співробітництва. Це ключовий проєкт в рамках відновлення України – дослідити якраз ті потоки коштів, які йдуть на важливу для України місію – вижити, перемогти та розвиватися разом», - підкреслив він.

Учасники заходу побажали найскорішої перемоги України та висловили захоплення командою Рахункової палати, яка в цей надзвичайно складний період демонструє високий професіоналізм та ефективність.