Рахункова палата провела ІХ засідання робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф

27.10.2023 16:24

Під головуванням Рахункової палати України відбулося ІХ засідання робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. Зустріч у режимі офлайн провели вперше з 2019 року. У заході взяли участь 43 учасники з 11 країн (Болгарія, Естонія, Грузія, Латвія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Туреччина, Угорщина, Україна).

Відкриваючи засідання у Бухаресті, член Рахункової палати Віктор Богун зазначив, що робоча група хоч і розпочала свій шлях із питань щодо використання виділених на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи коштів (включаючи міжнародну допомогу), але сьогодення вимагає реакції на нові виклики, один із яких – війна росії в Україні.

«Агресія російської федерації в Україні призвела до численних гірких наслідків: великої кількості жертв серед військових та цивільних, гуманітарної кризи з масовими переміщеннями населення, руйнування інфраструктури, шкоди навколишньому природному середовищу, особливо після підриву окупантами Каховської ГЕС», – зауважив Віктор Богун і наголосив, що перед Україною та світом може постати більш масштабна катастрофа. Адже все ще залишається ймовірною загроза аварії, спричиненої діями російських окупантів на Запорізькій атомній електростанції. Цей теракт матиме наслідки для приблизно 1 мільярда людей і 40 країн.

«Спільна робота та обмін інформацією між країнами можуть допомогти зменшити ризики та підготувати нас до можливих кризових ситуацій. Тому робоча група розпочала розробку керівництва з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій, а також практичних рекомендацій щодо проведення аудитів оцінки ймовірних збитків та мінімізації негативних наслідків катастроф», – сказав головуючий.

Зі слів члена Рахункової палати, в рамках реалізації Стратегічного плану група налагоджує співпрацю з робочою групою щодо управлінням катастрофами в рамках Цілей сталого розвитку (GTFD) Латиноамериканської організації вищих органів аудиту (OLACEFS).

Крім цього, робоча група розпочала працювати над підготовкою Спільного документу щодо досліджень оцінки дієвості національних політик, спрямованих на збереження лісів від пожеж, а також щодо підвищення ефективності їх діяльності.

Віктор Богун наголосив, що одним із важливих завдань для вищих органів аудиту є запровадження моніторингу дій урядів, спрямованих на попередження різного роду катастроф.

«Ми не знаємо, звідки і коли прийде біда, але ми маємо бути максимально готовими до неї. Саме робоча група схвалила проведення в 2024 році координованого аудиту готовності урядів до запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків. Його метою є оцінка дієвості національних систем забезпечення безпеки населення, навколишнього середовища, об'єктів та споруд і уникнення або зменшення ризиків можливих катастроф у країнах ВОА – учасницях міжнародного аудиту, а також надання спільних рекомендацій урядам щодо підвищення ефективності їх діяльності. Цей аудит сприятиме захисту населення і територій від різного роду катастроф у мирний час та в особливий період, забезпеченню готовності сил, засобів для запобігання і реагування на катастрофи», – резюмував він.

Президент Рахункового суду Румунії Міхай Бусуйок відзначив, що очолювана Рахунковою палатою України робоча група розглядає одну з фундаментальних тем для будь-якої держави Європейського Союзу – здатність підготуватися та зменшити за допомогою аудиту вплив природних або спричинених людиною катастроф на суспільство. Він висловив захоплення вищим органом аудиту України, який у важкі воєнні часи виконує свій обов’язок. Крім цього, Міхай Бусуйок висловив підтримку українському народу і наголосив на готовності Румунії і надалі допомагати Україні не лише в прийомі біженців, забезпеченні транзиту експортованого зерна, військовій допомозі, а й міжнародній дипломатичній підтримці до припинення війни.

У рамках засідання ВОА Румунії поділився досвідом країни в управлінні надзвичайними ситуаціями та представив резюме звіту про результати аудиту ефективності повеней. Рахункова палата України виступила з доповідями «Готовність урядів до катастроф – чому це важливо?», «Катастрофи викликані війною в Україні – роль Рахункової палати» та поділилася аудиторськими підходами до планування та проведення аудитів у сфері катастроф. ВОА Латвії повідомив про планування та готовність національної системи цивільного захисту, ВОА Польщі представив резюме щодо протидії COVID-19. ВОА США підготував доповідь про свою діяльність у сфері підготовки до катастроф та ліквідації їх наслідків. ВОА Грузії презентував аудиторський звіт щодо управління (запобігання, готовності) надзвичайними ситуаціями, спричиненими лісовими пожежами. ВОА Угорщини – аудит завдань із запобігання пожежам в Угорській системі управління катастрофами.

 

Довідка:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата України.

На початок 2022 року до складу робочої групи входили 20 вищих органів аудиту, проте в березні 2022 року Керівна рада EUROSAI за пропозицією Рахункової палати призупинила членство 2 ВОА – республіки білорусь та російської федерації.