Андрій Майснер: Рахункова палата готова бути надійною опорою для європейських партнерів у питаннях підзвітності, прозорості та ефективності використання коштів ЄС в Україні

07.11.2023 17:56

Рахункова палата готова бути надійною опорою не лише для українського суспільства, але й європейських партнерів із питань підзвітності, прозорості та ефективності використання коштів ЄС в Україні.

Про це заявив очільник Рахункової палати Андрій Майснер під час доповіді на спільному онлайн-засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Комітету з бюджетного контролю Європейського Парламенту (The Committee on Budgetary Control of the European Parliament).

«Ми готові до фахової співпраці з Європейською палатою аудиторів щодо аудиту коштів ЄС в Україні, адже йдеться про кошти платників податків Європейського Союзу. Рахункова палата чітко усвідомлює свою роль і відповідальність за збереження та зміцнення довіри наших європейських партнерів», – зазначив Андрій Майснер.

Він зауважив, що з 1 серпня 2023 року Рахункова палата повністю перейшла на міжнародні стандарти ISSAI та нагадав, що в інституції з вересня 2020 року втілюється Проєкт Європейського Союзу «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU). Підсумовуючи його результати, т. в. п. Голови Рахункової палати виокремив два ключові фактори: запровадження сучасних методологій із проведення аудитів та здійснення експертного супроводу ключових аудитів для неухильного дотримання міжнародних стандартів (ISSAI).

Андрій Майснер зауважив, що з початку широкомасштабної війни в Україні Рахункова палата отримала безпрецедентну підтримку від Європейської палати аудиторів – у цій інституції другий рік поспіль працюють п’ятеро співробітників Рахункової палати як відряджені національні експерти.

«Ми є єдиною державною структурою України, яка делегувала своїх співробітників до європейської організації», – підкреслив він і додав, що Рахункова палата також активно співпрацює в двосторонньому форматі з багатьма вищими органами аудиту країн ЄС.

«Разом із Федеральною Рахунковою палатою Німеччини ми спільно організовуємо два аудити ефективності, які охоплюють, зокрема, і кошти міжнародної допомоги України від Уряду ФРН», – сказав очільник Рахункової палати.

З його слів, завдяки системній підтримці європейських партнерів у 2023 році Рахункова палата набула статус спостерігача в Контактному комітеті керівників вищих органів аудиту країн Європейського Союзу.

«Ми прагнемо подальшого поглиблення співпраці з Європейською палатою аудиторів (ЄПА),  Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) та іншими дієвими стейкхолдерами з ЄС», – наголосив Андрій Майснер.

У своїх запитаннях до очільника Рахункової палати Андрія Майснера та представниці Європейської палати аудиторів європейські парламентарі ініціювали питання поглиблення співпраці між цими аудиторськими інституціями з метою якісного дослідження питань використання коштів Європейського Союзу в Україні.

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа зазначила, що український парламент разом із Урядом та Рахунковою палатою за останній період суттєво поліпшив моніторинг видатків бюджету та понад 400 бюджетних програм.

Профільні бюджетні комітети Верховної Ради України та Європарламенту домовилися посилити фінансову підзвітність використання бюджетних коштів та контроль за реалізацією допомоги ЄС, який вже надав Україні 80 млрд доларів.

 

Виступ очільника Рахункової палати Андрія Майснера на спільному засіданні ВРУ й Європарламенту: