У Рахунковій палаті підсумували результати Проєкту, що реалізується за підтримки Європейського Союзу

03.11.2023 17:45

У Рахунковій палаті відбулося засідання Керівного комітету Проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів». У зустрічі взяли участь т. в. п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер, керівник операційної секції 1 «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні Асьєр Сантіян Лузур’яга, керівник сектору − управління державними фінансами, бюджетної підтримки та статистики Представництва ЄС в Україні Дженні Ландмарк, керівник команди експертів Проєкту ЄС "Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів" Інгуна Судраба, начальник управління міжнародного співробітництва Рахункової палати Михайло Толстанов.

Відкриваючи засідання, очільник Рахункової палати зазначив: "Зараз Україна на шляху до повноцінного членства в Європейському Союзі, і для нас велика честь мати таку співпрацю з європейськими партнерами. Завдяки їхній підтримці Рахункова палата перейшла рубікон: ми затвердили оновлену методологічну базу, що ґрунтується на міжнародних стандартах аудиту ISSAI і нарешті працюємо згідно з нею".

Андрій Майснер подякував Представництву ЄС в Україні за продовження діяльності Проєкту та його фінансування, окремо Інгуні Судрабі за професіоналізм та уміння організувати роботу експертів, а також партнерам з DAI Human Dynamics.

У свою чергу пан Лузур’яга подякував колективу Рахункової палати за роботу й досягнення, здобуті у складних умовах, зокрема, схвалив затвердження Методичного посібника з питань забезпечення функціонування системи управління якістю і назвав це одним із найважливіших кроків за час співпраці. Він також відзначив, що Рахункова палата відіграватиме значну роль у здійсненні контролю за належним використанням публічних коштів у процесі відбудови України.

"У період відновлення української економіки буде чимало викликів, тому фундаментальне значення матиме належна принципова позиція Рахункової палати і її ефективна робота",  підкреслив представник ЄС.

Учасники зустрічі також обговорили виклики, які постають перед вищим органом аудиту України на шляху трансформації.

"Ми, як аудитори, маємо формувати нову дорожню карту, дивлячись через призму ризиків, що існують. Переконаний, що врахувавши їх, ми зможемо крок за кроком досягти усіх поставлених спільних цілей",  зазначив очільник інституції.

Представники ЄС наголосили, що процес відбору кандидатів на посади членів Рахункової палати, удосконалення якого триває зараз, має бути прозорим та відповідати міжнародним конвенціям і стандартам ISSAI, а також враховувати реформаторські зміни, які наразі очікують на консолідоване опрацювання та прийняття Верховною Радою України. Дженні Ландмарк зазначила, що Представництво ЄС пильно слідкує за цим та всіляко сприятиме швидкій модернізації аудиторської інституції.

Інгуна Судраба підсумувала діяльність Проєкту за період із 28 березня 2023 року по 27 вересня 2023 року, згадавши про низку проведених заходів та зроблених кроків. Вона висловила переконання, що Рахункова палата продовжить впроваджувати рекомендації європейських експертів для підвищення ефективності діяльності, а також заявила про готовність допомагати на цьому шляху.

Наостанок Асьєр Сантіян Лузур’яга додав, що трансформація Рахункової палати в незалежну сильну інституцію має продовжуватися не лише в межах Проєкту, а й на рівні усіх процесів.

Андрій Майснер подякував команді Проєкту за плідну співпрацю та всебічну підтримку, яка охопила навіть більше аспектів, ніж попередньо визначалися, та висловив упевненість у досягненні всіх поставлених цілей.