У Кракові відбулася робоча зустріч очільників вищих органів аудиту США та України Джина Додаро й Андрія Майснера

14.11.2023 20:27

Сьогодні в продовження активної співпраці вищих органів аудиту України та США в рамках проєкту USAID «Зміцнення спроможності Рахункової палати» у Кракові відбулась робоча зустріч т.в.п. Голови Рахункової палати Андрія Майснера з Генеральним контролером США, керівником Офісу урядової підзвітності США Джином Додаро.

Сторони обговорили низку стратегічних питань та подальшу підтримку інституційного розвитку Рахункової палати з боку американських колег. Йдеться про тематичні аудити за напрямами цільової грошової допомоги Україні від Уряду США, відновлення України, захисту критичної інфраструктури в умовах війни тощо.

На сьогодні понад 50 працівників Рахункової палати пройшли тренінговий курс з аудиторської справи та обмінялись практичним досвідом з американськими колегами.

Під час обговорення Джин Додаро наголосив: «Аудитори мають випереджати сьогодення, ідентифікуючи ризики та відчуваючи реальні запити суспільства, а не дивитися у минуле та робити свою справу постфактум».

Андрій Майснер у свою чергу подякував за дієву підтримку Рахункової палати, обмін практичним досвідом та тренінги для колег-аудиторів.

«Ми, як незалежна від влади аудиторська інституція, в умовах війни та трагедії, безпрецедентної допомоги міжнародних партнерів і громадян інших країн, розуміємо свою подвійну відповідальність за забезпечення прозорості, підзвітності та ефективності використання матеріальних ресурсів держави. Також ми беремося за найактуальніші тематичні аудити на кшталт психологічної реабілітації та соціально-професійної реадаптації учасників бойових дій, а також протезування, ортезування та фізичної реабілітації захисників і захисниць України та цивільних осіб, які втратили кінцівки і частково функціональну спроможність. Ветеранська тема  одна з ключових уже зараз і залишатиметься такою дуже довго. Потрібні якісні зміни на краще в державній політиці стосовно ветеранів», − зазначив він.

Джин Додаро підтримав актуальність і гостру необхідність аудитів у цій сфері, наголосивши, що і для США це дуже нагальні питання, які знаходяться на постійному системному контролі. Очільники вищих органів аудиту також обговорили тему оновлення законодавства України для розширення мандату Рахункової палати та реального забезпечення її незалежності від влади і будь-кого іншого. При цьому згадали законопроєкти, які найближчим часом мають розглядатися в парламенті, майбутню робочу групу на базі Комітету ВР з питань бюджету за участю представників США та ЄС, а також конкурс на зайняття посад членів Рахункової палати, що вже оголошений і має завершитися до 15 березня 2024 року голосуванням парламенту.

Андрій Майснер подякував американським партнерам за різнобічну підтримку і наголосив, що вона прямо впливає на інституційний розвиток Рахункової палати та зміцнення довіри до неї та її роботи всередині держави, а також довіри до аудиторської інституції та України в цілому з боку міжнародних партнерів.

«Це питання нашої інституційної зрілості, довіри суспільства та інших стейкхолдерів, імідж і репутація. Врешті-решт довіра до нас як професійних компетентних аудиторів»,  сказав він.

Джин Додаро зі свого боку зазначив: «Стейкхолдери не мусять любити Рахункову палату, але поважати мають. Добра репутація і незалежність  основні цінності для вищого органу аудиту».

Андрій Майснер і Джин Додаро домовилися про подальшу активну співпрацю, практичну аудиторську взаємодію та спільні зусилля щодо зміцнення засад належної підзвітності, прозорості та ефективності використання публічних коштів і зокрема матеріальних ресурсів, що надходять зі США в умовах війни в Україні.