Ваша підтримка дасть змогу пройти шлях реформування швидше: Ольга Піщанська на зустрічі з американськими аудиторами

22.02.2024 15:44

Опанування українськими аудиторами передових світових практик,  консультативну підтримку у проведенні аудитів та реформування Рахункової палати обговорили під час робочої зустрічі Голова Рахункової палати Ольга Піщанська та експерти Центру досконалості аудиту Офісу урядової підзвітності США Дженніфер Вілсон та Барбара Келлер.  

Зустріч, що відбулася 19 лютого у Києві, була присвячена діяльності проєкту міжнародної технічної допомоги, спрямованого на зміцнення спроможності Рахункової палати. Проєкт підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Голова Рахункової палати подякувала американським колегам за всебічну підтримку, яку Проєкт здійснює у процесі обміну досвідом між українськими та американськими аудиторами, зокрема, надаючи якісну консультаційну підтримку під час проведення аудитів прямої бюджетної підтримки від Уряду США.   

«Рахункова палата має на меті продовжувати процес зміцнення інституційної спроможності та розвитку. Ядром нашої інституції є саме аудитори. Ми маємо намір спрямовувати найбільші зусилля саме на їхній розвиток, професійне зростання. Ваша підтримка дасть змогу нам пройти шлях покращення інституційної спроможності органу значно швидше», – наголосила Голова Рахункової палати.

Також Ольга Піщанська поінформувала американських колег щодо поточного стану реформування Рахункової палати. За її словами, відповідний законопроєкт перебуває на стадії активного обговорення та доопрацювання у профільному комітеті Верховної Ради України.

«Центральні питання – посилення інституційної спроможності й незалежності Рахункової палати, розширення сфери її діяльності на місцеві бюджети та всі публічні кошти. Ми долучені до цієї робочої групи у парламенті та в межах нашої компетенції контактуємо з народними депутатами, представниками громадськості і з нашими міжнародними колегами», – повідомила Ольга Піщанська. 

В свою чергу колеги з США відзначили цілеспрямованість українських колег, яку вони демонструють під час тренінгів, що проводяться Проєктом. 

Наразі Проєкт надає консультативну підтримку аудиторам Рахункової палати в процесії роботи над трьома аудитами: щодо руйнування греблі Каховського водосховища; щодо розподілу коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії та щодо відновлення пошкодженої війною української енергосистеми. Їх результати будуть представлені згодом.

Минулого року за консультативної підтримки Центру досконалості аудиту уже було проведено аудити та підготовано два звіти:

  1. Звіт про результати аудиту ефективності на тему «Пряма бюджетна підтримка Уряду США та інших донорів для забезпечення життєво важливих потреб населення України в умовах війни». У ньому аналізувалася належність використання донорських коштів для фінансування зарплат вчителів та лікарів, соціальної підтримки незахищених верств населення, а також житлових субсидій, програми «єПідтримка» та обслуговування державного боргу.
  2. Звіт про результати аудиту ефективності на тему «Пряма бюджетна підтримка США на початку військового вторгнення росії в Україну: Запобігання колапсу та збереження стресостійкості української системи медичних послуг», де аналізувалася належність використання грантових коштів для підтримки системи медичних гарантій, зокрема, оплати праці медперсоналу.

 

Довідка:

«Проєкт зміцнення спроможності Рахункової палати» Центру досконалості аудиту (CAE) Офісу урядової підзвітності США (GAO) у партнерстві з Місією USAID в Україні надає технічну підтримку Рахунковій палаті у зміцненні її спроможності проводити якісні аудити з червня 2023 року та розрахований на три роки.

Цей Проєкт покликаний зміцнити інституційну незалежність та практику проведення аудитів Рахунковою палатою згідно з Міжнародними стандартами вищих органів аудиту (ISSAI); розбудувати спроможність здійснювати моніторинг, аудит і звітування стосовно допомоги Уряду США Урядові України по лінії державного бюджету; здійснити підготовку до виконання значущої ролі у забезпеченні прозорості та підзвітності заходів з відновлення та відбудови України шляхом вдосконалення спроможності Рахункової палати здійснювати належний аудит, нагляд і звітування щодо всіх ресурсів іноземного та українського походження, що виділятимуться для потреб відновлення та відбудови; покращити комунікації з Верховною Радою України, медіа, громадським сектором і українським суспільством.