Ольга Піщанська: Процес вдосконалення знань та навичок аудиторського складу Рахункової палати буде виведено на новий рівень

13.03.2024 14:00

Важливо, щоб українське суспільство та міжнародні партнери мали повну довіру до якості аудитів Рахункової палати, зокрема тих, що стосуються використання коштів донорів. Для цього процес вдосконалення знань та навичок аудиторського складу інституції має прискоритися та вийти на новий рівень. На цьому наголосила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час робочої зустрічі у Польщі з представниками Центру досконалості аудиту (CAE) Офісу урядової підзвітності Сполучених Штатів Америки (GAO) (далі – Центр). Обмін думками відбувся в рамках семиденної робочої сесії з обміну досвідом, що завершилася у Кракові.

Під час тренінгу 25 аудиторів Рахункової палати мали змогу обмінятися досвідом з колегами з США та підвищити свої практичні компетенції у планування аудитів, зокрема, щодо напрацювання так званої матриці аудиту. Це вже третя подібна сесія, що реалізується в межах міжнародної технічної допомоги «Проєкт зміцнення спроможності Рахункової палати» (за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Впродовж попередніх аналогічних сесій за консультаційного сприяння американських колег, українські аудитори напрацювали стратегії щодо проведення п’яти аудитів, два з яких уже завершені, а ще три − планується завершити у 2024 році.

«Завдяки ґрунтовним підходам до цих контрольних заходів, їхні результати мають значну вагу, а надані за підсумками аудитів рекомендації є чіткими та дієвими. Аудити, над якими ви зараз працюєте, також мають важливе соціально-економічне значення», – зазначила під час вітального слова до українських аудиторів Голова Рахункової палати Ольга Піщанська. Вона також подякувала представникам Центру за унікальну та ефективну форму обміну досвідом.

Під час робочої зустрічі Ольги Піщанської з експертами Центру Джозефом Крістоффом, Айлін Реган Ларенс та Робертом Вестбруксом, зокрема, обговорювалися питання реформування Рахункової палати та її потреби для прискорення переходу інституції на міжнародні стандарти. 

Американські колеги засвідчили готовність посилити підтримку української сторони. Зокрема, обговорювалися наступні теми для тренінгів з обміну досвідом та було досягнуто домовленості щодо часткового перенесення місця проведення цих заходів на територію України.