Валерій Пацкан презентував Послам ініціативу Рахункової палати створити Спецгрупу INTOSAI з аудиту оцінювання збитків внаслідок військового конфлікту на Сході та анексії Криму

05.03.2019 14:00

Рахункова палата хоче сприяти чесному і ефективному підрахунку збитків, завданих внаслідок військового конфлікту на Сході та анексії Криму. І пропонує в рамках Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) створити Спецгрупу з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на відновлення наслідків військових конфліктів. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час зустрічі з Послами іноземних держав, акредитованих в Україні, презентуючи ініціативу Рахункової палати, яку підтримало Міністерство закордонних справ України. У зустрічі також взяв участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Валерій Пацкан відзначив, що сьогодні найбільшим викликом для України та всіх українців, є, звичайно, військовий конфлікт на Сході та незаконна анексія Криму.

«За даними ООН, внаслідок конфлікту загинуло близько 13 тисяч осіб, поранено – близько 30 тисяч осіб. Понад 1,5 млн українців з Криму та Донбасу стали вимушеними переселенцями. Окуповано 7,2% території України. А скільки було знищено будинків, скільки вивезено наших заводів та інших підприємств, скільки використано наших ресурсів і яких втрат зазнала екологія? На жаль, на ці та багато інших питань ми не маємо відповідей. Так само цих відповідей не знають на Кіпрі, в Азербайджані, Афганістані, Грузії, Іраку, Кувейті, Македонії, Молдові, Сирії, Хорватії та багатьох інших країнах, які стали жертвами військового втручання і несуть на собі важкий тягар фінансових, економічних, соціальних, демографічних втрат», – підкреслив Голова Рахункової палати.

Він зауважив, що сьогодні, на жаль, відсутні будь-які методології підрахунку збитків і втрат внаслідок військових конфліктів. «І ми вважаємо, що настав час країнам-членам Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) зважити на нинішню ситуацію і відповідно реагувати на ті виклики, які постають. Тож Рахункова палата пропонує в рамках INTOSAI на черговому конгресі цієї організації, що проходитиме у вересні 2019 року в Москві, створити Спецгрупу INTOSAI з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на відновлення наслідків військових конфліктів, – наголосив Валерій Пацкан. – Ми маємо допомогти урядам країн оцінити фінансово-економічні втрати, нанесені збитки та обсяг коштів, потрібних на подолання наслідків».

Голова Рахункової палати зазначив, що Спецгрупа має розробити єдині міжнародні стандарти для проведення вищими органами аудиту двох заходів. Перший – аудит оцінювання збитків і втрат внаслідок військових дій. Другий – щодо ефективності використання коштів, які направляються на першочергові заходи з ліквідації наслідків військового втручання.

«Ми прагнемо допомогти урядам наших держав не тільки порахувати всі збитки і втрати, а й в майбутньому отримати обґрунтовану компенсацію. Результати аудитів ВОА повинні долучатися до позовів в міжнародних судах, – підкреслив Валерій Пацкан. – Крім того, ми хочемо допомогти кожному громадянину, який постраждав від військових конфліктів, отримати справедливу компенсацію і належну допомогу. Ми маємо проаналізувати, чи ефективні дії урядів щодо подолання наслідків військових конфліктів».

Він зауважив, що обговорював це питання під час зустрічей з Президентами INTOSAI та EUROSAI у Варшаві, а також з керівниками вищих органів аудиту Польщі та Чехії. І заручився їхньою підтримкою.

«Діяльність Рахункової палати поза політикою. Однак ми є українським державним органом, наші аудитори є свідомими громадянами України. Тому ми не можемо стояти осторонь викликів, які випали сьогодні нашій державі. Ми, в рамках наших Конституційних повноважень, хочемо сприяти чесному і ефективному підрахунку збитків, та якнайефективнішому і найшвидшому подоланню наслідків військового конфлікту. Тому ми звертаємося з проханням до вас, Високоповажні пани Посли, поінформувати про нашу ініціативу керівників Вищих органів аудиту ваших країн. Для того, щоб вони на конгресі INTOSAI у вересні цього року підтримали Україну і проголосували за створення відповідної Спецгрупи», – звернувся до учасників зустрічі Валерій Пацкан.