Валерій Пацкан: За обслуговування держборгу кожен українець у 2020 році сплатив 3 тис грн

23.12.2020 11:00

Кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на обслуговування боргу. Кожен українець за обслуговування держборгу у 2020 році сплатив по 3 тис грн. Про це заявив Голова Рахункової палати в інтерв’ю ТСН, коментуючи виконання Державного бюджету-2020.

“Повний аналіз бюджету-2020 буде наступного року. Ви ж знаєте українську специфіку, що найбільші платежі йдуть у грудні. Я можу зупинитися на цифрах на початок грудня, - зазначив Валерій Пацкан і додав. - Найбільша наша проблема - це запозичення. Це третина держбюджету”.

Голова Рахункової палати зауважив, що в державному бюджеті на 2020 рік на погашення держборгу спочатку було передбачено 346 млрд грн. А за фактом, станом на 1 грудня вже витрачено 357,4 млрд грн. І ця сума до кінця року зросте.

«Із позитиву – загальний обсяг доходів до держбюджету за січень-листопад дійсно зріс. Перевиконання плану - на 3,3 млрд грн. Менше оптимізму щодо видатків. У січні-листопаді видатки на 101 млрд грн менші від плану. Недовиконання плану - це Державна митна служба. Але хочу нагадати, що у квітні показники бюджету були скориговані. Доходи, наприклад, були зменшені на 116 млрд грн”, - зазначив Валерій Пацкан.

Він підкреслив, що останні місяці відбувалося перевиконання доходів Державною податковою службою. А найбільше невиконання - в Державній митній службі.

«Я хочу навести дві цифри. Кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на обслуговування боргу. Кожен українець за обслуговування держборгу сплатив по 3 тис грн. Іншими словами, кожен із нас, ви, я, решта українців у 2020 році витратили по 3 тисячі грн на обслуговування держборгу», - наголосив Валерій Пацкан.