Валерій Пацкан: 90% рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту щодо виплат компенсацій постраждалим в АТО та під час Революції Гідності – виконані

17.09.2021 10:00

За результатами аудиту ефективності використання субвенцій на виплату грошової компенсації для ветеранів війни, постраждалих в АТО/ООС та під час Революції Гідності, виконано майже 90% рекомендацій Рахункової палати. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час міжнародної конференції у Харкові «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

«Наша країна сьогодні захищає суверенітет та боронить східні кордони від російської агресії. Тож воєнна тема для нас вкрай болюча. Минулого року ми провели цей аудит і встановили чимало прорахунків при використанні коштів відповідної субвенції. Однак, вже понад 90% наших рекомендацій виконані і Уряд вніс 7 суттєвих поправок до порядків та умов надання цієї субвенції», - зазначив Валерій Пацкан.

Він наголосив, що завдяки якісному реагуванню як на центральному, так і місцевому рівнях за результатами аудиту вже вдалося досягнути економічного ефекту від використання бюджетних коштів на суму понад 33 млн гривень.

«Найшвидше за результатами аудиту відреагувала Полтавська область. Завдяки винесеним на її території рішенням вдалося досягти ефекту щодо використання 2 млн гривень», - додав Голова Рахункової палати. 

За його словами, у середньому кожний четвертий аудит проводиться із залученням територіальних управлінь Рахункової палати та перевіряються об’єкти, що розташовані в областях.

«Результати цих перевірок часто невтішні. Всім відомі переваги децентралізації. Але є і недоліки: кадровий голод, брак досвіду, слабка інфраструктура тощо. Днями довелося чути скарги, що в Україні не можуть знайти кандидатів на міністерські посади. Навіть уявити складно, що ж тоді робиться на місцях?! Будь-який місцевий керівник підтвердить мої слова: кадри - один з найбільших дефіцитів у регіонах. Чим нижчий рівень самоврядування, тим більш критична ця проблема. І виливається вона завжди в неефективне використання ресурсів, у порушення законодавства, інші неприємності», - сказав Валерій Пацкан.

Він наголосив, що показовими є результати аудиту, проведеного у 2019 році за участю Донецького і Харківського теруправлінь Рахункової палати щодо використання коштів субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання доріг місцевого значення. Загалом у 8 областях, де проведено аудит, у 2018 році неефективно використали понад 600 млн грн субвенції, що становить 18% касових видатків.

«Це інший аспект кадрової проблеми. Ми неодноразово звертали увагу, що часто субвенції надходять в регіони в кінці року, що посилює ризики неефективного використання коштів, а інколи – просто унеможливлює їх використання у запланованих обсягах. У міністерствах кажуть: винні кадри, місцеві органи влади несвоєчасно і вкрай неякісно готують документи. Це потребує їх тривалого доопрацювання, а в результаті рішення про розподіл коштів надходять «під ялинку», - зазначив Валерій Пацкан. 

Він нагадав, що Рахункова палата може стати джерелом знань, поширювати досвід ефективних громад на всю Україну, а також допомогти будь-якій громаді, провівши аудит і надавши конкретні рекомендації.

 Голова Рахункової палати зауважив, що європейській підхід до місцевого самоврядування свідчить про важливість та цінність зовнішнього аудиту Рахунковою палатою як доходів, так і видатків місцевих бюджетів, задля підтримки представників місцевого самоврядування в їхній управлінській діяльності.

“У 2020 році ми мали прекрасний прецедент: до Рахункової палати звернулась Вінницька облрада з проханням провести аудит ефективності використання коштів місцевих бюджетів Вінницької області у частині капітальних видатків, які визначаються функціями держави. Предметом аудиту були кошти обласного бюджету за 21 бюджетною програмою на підтримку та розвиток інфраструктурних об’єктів області. Наш аудит дозволив виявити значні прогалини в управлінні бюджетними коштами. За результатами наших рекомендацій Вінницька облрада та ОДА затвердили чіткі критерії відбору об’єктів будівництва, які мають враховуватися при підготовці пропозицій до програм соціально-економічного розвитку регіону. Крім того, провели масштабну інвентаризацію всіх об’єктів завершеного та незавершеного будівництва та виявили 129 об’єктів незавершеного будівництва, роботи на яких розпочаті з 1990 року; встановили потребу в продовжені будівництва 70 об’єктів, передачі на баланс – 9 об’єктів, оформленні декларацій готовності – 26 об’єктів», - розповів Валерій Пацкан. 

Конференція організована Рахунковою палатою з нагоди 25-річчя інституції і відбувається за підтримки партнерів з Представництва Європейського Союзу в Україні, колег з Латвії, Литви, Німеччини.

У заході взяли участь т. в. о. Голови Харківської обласної державної адміністрації Олександр Скакун, перший заступник Голови Харківської обласної ради Альберт Кононенко, Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов, Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, Голова Луганської обласної державної адміністрації, керівник обласної військово – цивільної адміністрації Сергій Гайдай, Голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко, перший заступник Голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко, керівник сектору управління державними фінансами, бюджетної підтримки та статистики Представництва ЄС в Україні Дженні Лундмарк, керівник команди експертів проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні», Екс-Генеральний аудитор Латвії та екс-депутат Латвійського Сейму Інгуна Судраба, народні депутати, мери низки міст Харківщини, Полтавщини, Сумщини, Луганщини і Донеччини, голови ОТГ, представники органів місцевого самоврядування, науковці.