Валерій Пацкан: За січень–вересень цього року на придбання обладнання та будівництво видатки становили лише 38% плану

19.11.2021 10:22

Видатки державного бюджету у січні–вересні цього року становили 68% плану на рік. При цьому на придбання обладнання, капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво проведені 38% запланованих на рік видатків.

Про це повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час розгляду на засіданні інституції Висновку про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2021 рік у січнівересні.

За словами Валерія Пацкана, майже дві третини коштів на вищевказані видатки мають бути використані в останні місяці року. «Це посилює ризики невиконання плану видатків до кінця року, неефективного управління бюджетними коштами та зростання заборгованості»,  сказав він.

Водночас, додав Валерій Пацкан, план доходів загального фонду державного бюджету на січень–вересень, з урахуванням внесених змін, перевиконаний на 28,6 млрд грн (3,8%). В першу чергу, це відбулося за рахунок перевиконання плану надходжень зі сплати ПДВ, рентної плати за користування надрами, та акцизу із ввезених на територію України товарів.   

При цьому видатки державного бюджету на надання трансфертів місцевим бюджетам менші плану на 6 млрд грн (4,7%). За трьома бюджетними програмами на суму 1 млрд грн не розпочато перерахування субвенцій, за вісьмома бюджетними програмами видатки на надання субвенцій менші плану на 5 млрд грн (5,9%). Причина  зволікання із прийняттям рішень про затвердження порядків і умов надання та розподілів деяких субвенцій, що посилює ризики невикористання коштів у запланованих обсягах до кінця року.

«За січень-вересень за рахунок ревальвації гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг, загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 4%, до 2 трлн 446 млрд гривень»,  додав Голова Рахункової палати.