Валерій Пацкан презентував Голові Верховної Ради досягнення Рахункової палати за 25 років: знайшли порушень на понад 400 млрд грн

20.12.2021 17:46

За 25 років Рахункова палата знайшла порушень та недоліків на понад 400 млрд гривень.

Про це сьогодні заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час робочого візиту Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука до інституціі з нагоди її 25-річчя.

«За 25 років ми провели понад 2 тисячі аудитів у різних куточках України. Перевірили понад 6 трлн грн державних коштів. Виявили порушень і недоліків на понад 403 млрд гривень. Тільки уявіть, за ці кошти можна побудувати майже 4500 км нових доріг чи зробити капремонт 16 тис. км автомагістралей, або відкрити 4 тис. сучасних дитсадків! І це в цінах 2020 року. Але наша основна мета – не лише виявляти порушення, а й допомагати об’єктам контролю не припускатися їх у майбутньому і максимально ефективно використовувати державні гроші», – заявив Валерій Пацкан.

Загалом за 25 років було перевірено 15,5 тис. об'єктів.

Крім того, зауважив Валерій Пацкан, за 25 років Рахункова палата надала майже 26 тис. пропозицій за результатами проведених аудитів, які були враховані у 632 нормативних актах та знайшли своє відображення у 139 законах. За 25 років під час експертизи законопроєктів про державний бюджет Рахункова палата знайшла понад 160 млрд грн резервів збільшення доходів.

«Наша інституція працює задля ефективності публічних фінансів не тільки в Україні, а й на світовій арені. За міжнародними стандартами INTOSAI», -  додав Голова Рахункової палати.

Зі свого боку Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що Рахункова палата була і залишається ефективним і найбільш дієвим органом парламентського контролю. Він зауважив, що робота Рахункової палати є надзвичайно важливою. Руслан Стефанчук  відзначив високі досягнення Рахункової палати на міжнародній арені. Він нагадав, що у травні наступного року Україна прийматиме шосту міжнародну конференцію EUROSAI/ARABОSAI і є всі ресурси, щоб провести цей захід на високому рівні.

Руслан Стефанчук привітав колектив Рахункової палати та вручив грамоти Верховної Ради фахівцям інституції.

Зі свого боку, заступник Голови Представництва Європейського Союзу Ремі Дюфло зауважив , що ЄС надає велике значення важливій ролі та силі вищих органів аудиту.  Він наголосив, що саме ВОА є важливими чинниками в системі державного фінансового контролю і в сприянні належному використанню державних коштів.

За його словами, дотримання міжнародних стандартів, розроблених для вищих аудиторських установ, сприятиме максимально ефективному використанню державних коштів і розвитку довіри до діяльності органів контролю. Ремі Дюфло додав, що активна діяльність під керівництвом Валерія Пацкана наблизила роботу інституції до міжнародних стандартів.  Він запевнив, що Європейський Союз  підтримує реформи в Рахунковій палаті і місія технічної допомоги посилить роботу.

Під час зустрічі фахівці Рахункової палати також отримали грамоти та подяки Кабінету Міністрів.