Вищі органи аудиту США та України розроблятимуть спільні підходи до проведення аудитів щодо використання Україною допомоги для протистояння російській агресії

16.09.2022 15:00

Вищі органи аудиту США та України розроблятимуть спільні підходи до проведення аудитів щодо допомоги, наданій Україні для протистояння російському повномасштабному вторгненню.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі членів Рахункової палати Василя Невідомого, Цезаря Огня та Віктора Богуна з головою Центру досконалості аудиту ВОА США (GAO) Кейт Сіггерунд та її заступником Джанет Сен-Лоран, а також із керівником групи з питань розвитку досконалості урядувань Агентства США з міжнародного розвитку USAID в Україні Джейєм Майклом Тотті.

Член Рахункової палати Василь Невідомий подякував американським колегам із понад 30-річним досвідом аудиторської роботи за стратегічну допомогу в питанні, яке є одним із актуальних не лише для України, а і для всього цивілізовано світу. Він додав, що підтримка колег дозволить фахівцям Рахункової палати підвищити якість аудиторської роботи в умовах триваючої російської агресії, які, зокрема, стосуються проведення аудитів використання Україною міжнародної допомоги, опанувати сучасні технології обробки та аналізу даних.

Зі свого боку Кейт Сіггерунд зауважила, що експерти Центру досконалості аудиту ВОА США мають чималі знання, досвід та методики в питаннях, які стосуються оцінки збитків від тероризму. Вона переконана, що він знадобиться українським аудиторам під час роботи над оцінкою збитків від російського вторгнення.

Секретар Рахункової палати Вадим Ходаковський підтримав необхідність формування аудиторської команди для співпраці з Центром досконалості аудиту ВОА США з найкращих фахівців Рахункової палати.

Під час зустрічі також сторони домовилися про обмін кращими практиками методології отримання, опрацювання і використання великих даних в аудиторській роботі. Колеги з ВОА США також готові поділитися найкращими практиками представлення результатів діяльності вищого органу аудиту парламенту та суспільству.

Насамкінець зустрічі Джей Майкл Тотті висловив захоплення українським народом і підтримку країни в боротьбі з російським агресором: «Ми спостерігали за контрударом, який здійснювали українські Збройні Сили. Ми вболіваємо за Україну», - наголосив він.

Довідково:

Центр досконалості аудиту ВОА США утворено в 2015 році. Він уже провів навчання, надав технічну допомогу й інші послуги більш ніж 20 американським і аудиторським організаціям США та ВОА в шести країнах для нарощування потенціалу та сприяння ефективній підзвітності.