Віктор Богун: Рахункова палата з колегами з європейських ВОА обговорять методологічні підходи щодо аудиту оцінювання завданих збитків

23.11.2022 13:00

Рахункова палата з колегами з європейських ВОА розпочали обговорення методологічних підходів проведення аудиту оцінювання завданих збитків від війни і механізмів ефективного контролю за використанням коштів на подолання цих збитків.

Про це заявив член Рахункової палати Віктор Богун під час VIII  засідання робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. Засідання за участі представників 13-ти країн відбулося онлайн.

 «Жахлива військова агресія росії фактично спричинила та створила значні ризики для виникнення низки катастроф», - сказав Віктор Богун. Він наголосив, що від наслідків війни потерпає не лише Україна, а і інші країни. І це стало викликом для всіх вищих органів аудиту. Зокрема, йдеться про продовольчу кризу, через яку потерпають мільйони людей в усьому світі; гуманітарну катастрофу, внаслідок якої, за оцінками Світового банку понад 12 млн українців стали переселенцями, а понад 13 млн осіб потребують термінової гуманітарної допомоги.

Ще одна катастрофа, за словами члена Рахункової палати, - екологічна. Віктор Богун додав, що війна призвела до численних екологічних ризиків, які загострюються і загрожують збільшенням кількості жертв серед населення, а також існує загроза ядерної катастрофи, яка торкнеться частини світу.

«Кількість збройних конфліктів у світі від часів завершення Другої світової війни помітно зросла. Тому існує необхідність об'єднання зусиль ВОА щодо належної оцінки глобального впливу війни, оцінки збитків, спричинених війною, та вироблення для урядів наших держав рекомендацій щодо оптимальних шляхів подолання їх наслідків. А також, щоб зрозуміти, скільки втрат в усіх сферах має країна, який розмір прямих і непрямих збитків, чи повністю вони оцінені та підраховані», - додав він.

Віктор Богун підкреслив, що фахівці Рахункової палати вже моніторять та аналізують методології усіх відомств щодо визначення збитків. «ВОА самостійно не здійснюють облік та розрахунок збитків, це віднесено до повноважень спеціальних установ та організації. Проте ВОА мають оцінити методи та методології щодо визначення збитків, та повноту такої оцінки. Також ВОА необхідно визначити спільні підходи до проведення аудитів щодо використання допомоги, наданій країні для протистояння повномасштабному вторгненню», - наголосив він.

Віктор Богун підкреслив, що Рахункова палата провела опитування серед членів нашої Робочої групи щодо їх готовності долучитися до розробки практичних рекомендацій, спрямованих на оцінку ймовірних втрат та мінімізацію негативних наслідків катастроф. І європейські колеги готові ділитися своїми напрацюваннями.

У рамках діяльності Робочої групи на 2023 рік заплановано розробку та погодження спільного положення про співпрацю в проведенні координованого аудиту щодо моніторингу зусиль урядів, спрямованих на попередження катастроф. У 2024 році передбачається проведення масштабного координованого аудиту «Готовність урядів до запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків».

Довідково:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата України.

До складу робочої групи входять 18 вищих органів аудиту.