Валерій Пацкан: У 2023 році Рахункова палата проведе понад 60 аудитів. Насамперед перевіримо ефективність використання коштів на потреби, пов'язані з війною

29.12.2022 14:08

У 2023 році Рахункова палата планує провести понад 60 аудитів. Перевірки охоплять усі важливі сфери: безпеку та обороноздатність, охорону здоров’я, освіту, інфраструктуру, економіку, енергетику, екологію. Про це повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан після затвердження на засіданні Плану роботи Рахункової палати на 2023 рік.

“Насамперед важливо перевірити ефективність використання коштів на потреби, пов'язані з війною. Тож відповідно до затвердженого Плану роботи, наступного року аудитори Рахункової палати вивчатимуть, як використовувалися бюджетні кошти на закупівлю, розробку й модернізацію озброєння та військової техніки, реабілітацію військових, соціальний захист внутрішньо переміщених осіб, облаштування бомбосховищ у школах тощо”, − зазначив Валерій Пацкан.

До того ж, додав він, Рахункова палата здійснить аналіз позик, що залучалися до державного бюджету у 2022 році від іноземних держав, міжнародних фінансових установ і  організацій. “Адже прозорість та ефективність використання коштів партнерів   запорука довіри до України та подальшої світової фінансової підтримки”,  підкреслив Голова Рахункової палати.

Крім того, аудитори проаналізують діяльність Міноборони щодо організації залучення, використання, обліку та моніторингу міжнародної технічної допомоги під час воєнного стану. А також діяльність держорганів з управління об'єктами державної власності в частині визначення шкоди і збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф.

Фахівці Рахункової палати не оминуть увагою й економічну галузь, зокрема, проведуть аудити щодо повноти нарахування й своєчасності надходжень до держбюджету акцизного податку з пального та сплати військового збору.

Також перевірять, чи ефективно використовували бюджетні кошти на здійснення керівництва і управління у сфері архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

У планах Рахункової палати і питання екологічної безпеки. Наступного року аудитори з'ясують, чи були ефективними заходи з досягнення цілі сталого розвитку щодо водних ресурсів та як використали бюджетні кошти на охорону і захист лісів.

Рахункова палата також перевірить ефективність використання субвенцій з державного бюджету місцевим, зокрема щодо розвитку комунальної інфраструктури, підтримки окремих закладів і заходів у сфері охорони здоров'я та забезпечення окремих видатків районних рад.

Фахівці Рахункової палати також візьмуть участь у міжнародному аудиті щодо 6 цілі сталого розвитку ООН стосовно наявності водних ресурсів і їх раціонального використання.

“Українці мають бути певними, що державні кошти використовуються ефективно та за призначенням, особливо в умовах війни. Попри всі складнощі, Рахункова палата у 2023 році дбатиме, аби кожна копійка платників податків підтримувала добробут наших громадян і наближала нашу перемогу”,  наголосив Валерій Пацкан.