За 7 місяців війни розпорядники місцевих бюджетів не використали 2,4 млрд грн

02.01.2023 11:20

Протягом січня-липня 2022 року розпорядники місцевих бюджетів не використали 2,4 млрд грн із залишку коштів 13 субвенцій із держбюджету місцевим бюджетам (11,4 млрд грн) за визначеними законодавством напрямами або на заходи територіальної оборони, продовольчі потреби населення та евакуацію людей із місць бойових дій.

Про це йдеться у Звіті про результати аналізу спрямування залишків коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, збережених на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, в умовах воєнного стану. Відповідальний за проведення аналізу – заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер.

Аналіз засвідчив, що протягом першого кварталу 2022 року на визначені бюджетними програмами цілі (фінансування закладів освіти, спорту, розвиток соціальної інфраструктури тощо) використали 406 млн грн, або 7% від загального обсягу залишків коштів субвенцій на початок року.

Наприкінці березня до законодавства внесли зміни, дозволивши спрямувати залишки коштів субвенцій на заходи територіальної оборони, продовольчі потреби цивільного населення, евакуацію з місць ведення бойових дій, на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць для внутрішньо переміщених осіб тощо.

Зокрема, у Києві та 13 областях, в яких провели аналіз, на заходи з тероборони громад спрямували 249 млн грн, на продовольчі потреби – 32 млн грн, на евакуацію населення – 400 тис. грн, на облаштування місць для осіб, які залишили місце проживання внаслідок бойових дій, – 59 млн гривень. Також 82 млн грн розподілили на капремонт укриттів і захисних споруд шкіл, часткову компенсацію установам, закладам, організаціям за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб тощо.

Однак протягом квітня-липня 2022 року розпорядники місцевих бюджетів використали лише 259 млн грн залишків коштів субвенцій. Гроші витратили передусім на потреби тероборони та капремонт укриттів і захисних споруд у школах, часткову компенсацію установам, закладам, організаціям за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Фахівці Рахункової палати встановили, що розпорядники місцевих бюджетів 13 областей: Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької та міста Києва протягом 7 місяців зволікали з розподілом залишків коштів субвенцій. І цим створили ризики невикористання до кінця 2022 року 920 млн гривень.

Так,  станом на липень цього року на Львівщині не розподілили понад        63 млн грн залишку коштів субвенції, передбачених на освіту та підтримку особам із особливими освітніми потребами, а на Черкащині – майже 173 млн гривень.

Із розподілених залишків коштів субвенцій розпорядники місцевих бюджетів не використали 1,7 млрд гривень. Однією з головних причин їх невикористання станом на 1 серпня 2022 року є те, що їх розподілили на видатки, які не є першочерговими згідно з порядком, яким Казначейство визначає їх пріоритетність. Тобто кошти, які не передбачені на національну безпеку і оборону, оплату праці бюджетників, виплату пенсій, соціальне забезпечення, оплату енергоносіїв тощо. Саме тому в Дніпрі та Кривому Розі не використали 1,2 млрд грн на закупівлю трамваїв.

Ще одна причина невикористання – від моменту розподілу коштів минуло недостатньо часу для їх результативного використання. Через це не використали 600 млн гривень. Наприклад, Одеська облдержадміністрація розподілила понад 53 млн грн залишку коштів за освітньою субвенцією лише у липні 2022 року.

Тривале (понад 7 місяців) збереження на рахунках місцевих бюджетів без використання значного обсягу залишку коштів субвенцій (2,4 млрд грн) свідчить про неефективне управління ними розпорядниками місцевих бюджетів, призводить до їх знецінення і не приносить соціального ефекту державі і тергромадам.

Рішення та Звіт будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.