Голова Рахункової палати Валерій Пацкан зустрівся з делегацією європейських інституцій на чолі з єврокомісаром Йоганнесом Ганом

27.03.2023 19:45

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан зустрівся з делегацією провідних європейських інституцій. У зустрічі взяли участь єврокомісар з питань бюджету й адміністрування Йоганнес Ган, Генеральний директор Європейського бюро протидії шахрайству Вілле Ітяля, член Європейського суду аудиторів Марек Опіола, Тимчасовий повірений у справах Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне. Саме ці установи відіграють ключову роль в Європейському Союзі щодо захисту його фінансових інтересів.

На початку сторони обговорили питання моніторингу та контролю за використанням фінансової підтримки, яку Україні надає ЄС.

Валерій Пацкан зауважив, що від початку вторгнення Україна отримала від Євросоюзу 12,3 млрд євро поворотної та безповоротної допомоги. Він підкреслив, що вся фінансова, гуманітарна, соціальна та військова допомога, що надходить безпосередньо від ЄС та окремо від країн-членів Європейського Союзу, є надзвичайно важливою для нашої держави в умовах війни з країною-агресором росією.

«Рахункова палата здійснює постійний моніторинг отриманих до державного бюджету позик і грантів. Вже незабаром за моєї координації ми розпочнемо аналіз позик, що залучалися державою до державного бюджету у 2022 році від іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій,  щоб оцінити, як використовують кошти, отримані зокрема і від ЄС. Цей контрольний захід охопить 7,1 млрд євро залучених позик з 12,3 млрд євро фінансової допомоги»,  зазначив Валерій Пацкан.

Йоганнес Ган зауважив, що під час війни для України дуже важлива фінансова допомога від партнерів. Водночас підкреслив, що для європейських платників податків надзвичайно чутливим є питання ефективного та законного використання коштів європейської спільноти.  

Тому Рахункова палата як вищий орган аудиту в Україні і як один із ключових гравців з питань фінансового контролю за використанням коштів ЄС в Україні повинна мати достатній, законодавчо закріплений, обсяг повноважень.

Також Йоганнес Ган неодноразово наголосив на важливості посилення незалежності Рахункової палати.  

У свою чергу Валерій Пацкан зауважив, що Рахункова палата зацікавлена у проведенні якісних аудитів. І щоб робити це якомога ефективніше, аудитори потребують постійного професійного розвитку і зростання. “Чим більше ми будемо вчити наших фахівців, тим краще буде якість наших аудитів”, − підкреслив Голова Рахункової палати.  

На завершення Валерій Пацкан подякував європейським партнерам за візит до України під час війни, а також за підтримку та солідарність з українським народом у боротьбі з російською агресією.

У свою чергу європейські делегати висловили беззаперечну підтримку Україні і Рахунковій палаті зокрема.