Рахункова палата співпрацюватиме з міжнародними експертами для обміну досвідом у проведенні аудитів оцінки збитків та втрат, завданих війною

31.03.2023 15:25

Аудитори Рахункової палати співпрацюватимуть з міжнародними експертами для обміну досвідом у проведенні аудитів оцінки збитків та втрат, завданих війною росії в Україні. Про це заявив член Рахункової палати Віктор Богун під час виступу на спільному онлайн-семінарі з представниками Національного аудиторського офісу Великої Британії «Рахункова палата і НАО: працюємо разом».

Він розповів, що росія за роки війни завдала катастрофічних збитків і втрат Україні. З метою їх оцінки в державі частково вже сформована і продовжує формуватися відповідна правова база. Зокрема, ухвалений Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації», Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації та 11 методик щодо визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації в різних сферах, затверджених центральними органами виконавчої влади держави.

Віктор Богун також зупинився на останніх розробках та практичних аспектах методичних підходів до проведення аудитів з оцінки втрат та збитків, якими наразі керується Рахункова палата, акцентуючи увагу на можливості використання міжнародних стандартів ВОА (ISSAI) з проведення аудитів, зокрема аудиту відповідності та керівництва з аудиту управління катастрофами.

Також він зазначив про доцільність при здійсненні аудитів оцінки збитків та втрат, проведення на першому етапі – аудиту відповідності/аналізу застосованих підходів до розробки методики оцінки збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, на другому етапі – аудиту відповідності/аналізу поточного стану щодо оцінки збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, а також аудитів з метою верифікації результатів здійсненої оцінки шкоди та збитків, для підтвердження достовірності отриманих результатів.

На прикладі досліджень соціально-економічних втрат у сфері сільського господарства, які зараз проводять фахівці Рахункової палати, він поетапно окреслив мету, предмет та критерії аудиту, а також озвучив наявні на сьогодні методи збирання даних.

«Зважаючи на всю складність та важливість поставлених завдань, ми потребуємо залучення міжнародних експертів, щоб перейняти найкращий досвід здійснення аналогічних аудитів», – сказав Віктор Богун.

Водночас він наголосив на відсутності професійних керівних принципів щодо проведення подібних аудитів. «Необхідно розробити Керівництво з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій. Адже йдеться не тільки про Україну, а про розробку універсального Керівництва з аудиту, яке могла б використовувати будь-яка держава, що потерпіла внаслідок війни», – підкреслив член Рахункової палати.

Крім того, він додав, що отримані в результаті фіксації та оцінки збитків дані, за умов належної верифікації, із залученням міжнародних партнерів у частині методів їх збирання та обробки, можуть будуть визнані світом як належні та допустимі докази обсягів шкоди, завданої Україні від збройних дій російської федерації.

 

The recent developments and the practical aspects of the methodologies for assessing damages and losses based on the ACU’s activity