Держфінмоніторинг у 2020–2022 роках у цілому ефективно використав 431 млн грн за бюджетними програмами

02.05.2023 09:00

Державна служба фінансового моніторингу України разом із підпорядкованим їй державним закладом післядипломної освіти “Академія фінансового моніторингу” використали з порушеннями законодавства майже 1,3 млн гривень.

Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Державною службою фінансового моніторингу України. Відповідальний за підготовку Звіту – член Рахункової палати Цезар Огонь.

У цілому Держфінмоніторинг в 2020–2022 роках продуктивно й результативно використав 431 млн грн за двома бюджетними програмами. Ці кошти були спрямовані на реалізацію держполітики щодо запобігання відмиванню злочинних доходів, фінансуванню тероризму та спонсоруванню розповсюдження зброї масового знищення, а також на підвищення кваліфікації 5 915 фахівців.

Водночас аудитори Рахункової палати засвідчили, що через неефективний внутрішній контроль та несвоєчасно ухвалені управлінські рішення Держфінмоніторинг та “Академія” допускали порушення законодавства під час використання бюджетних коштів.

Так, під час аналізу витрат Держфінмоніторингу на заходи з інформатизації наші спеціалісти виявили можливі ознаки необґрунтованого застосування одним із постачальників програмної продукції пільги з ПДВ на майже 525 тис. гривень. Про це Рахункова палата поінформує Державну податкову службу України з рекомендацією документально перевірити діяльність постачальника.

Фахівці Рахункової палати виявили порушення і при здійсненні витрат на оплату праці працівників. Зокрема, у кошторисах на 2020–2022 роки затверджені витрати на виплату надбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо важливої роботи, які мають визначатися лише в межах економії фонду оплати праці. У порушення закону про державну службу Держфінмоніторинг встановив фонд преміювання працівників на 2020 рік у розмірі 30% замість 20% загального фонду посадових окладів. З порушенням законодавства у 2022 році грошова компенсація за невикористані відпустки нараховувалася і сплачувалася працівникам, які перебували у відпустках менше 24 днів. Разом із тим Держфінмоніторинг не виконав визначеної Урядом вимоги щодо підвищення посадових окладів на коефіцієнт 1,2 фахівцям, що забезпечують кібербезпеку, кіберзахист та безпеку інформаційних технологій. Як наслідок, працівники недоотримали понад 1 млн гривень.

Протягом 2020–2022 років Держфінмоніторинг та ДЗПО “Академія фінансового моніторингу” уклали 12 договорів із власним держпідприємством “ЕМУ” і спрямували понад 15 млн грн за послуги з утримання й обслуговування будинку в Києві та прилеглих територій. При цьому, оскільки в актах приймання-передачі послуг не містилось інформації про зміст і обсяг наданих послуг, які є обов’язковими для відображення реквізитами, фактичні обсяги таких послуг підтвердити неможливо. Відповідно, є ризики неекономного використання бюджетних коштів.

Враховуючи, що постанови Уряду про державне замовлення на підготовку та підвищення кваліфікації кадрів щорічно ухвалюються в червні–серпні, діяльність “Академії” у І півріччі 2020, 2021 і 2022 років забезпечувалася винятково за рахунок надання платних послуг. “Академія”, незважаючи на брак фінансових ресурсів, неекономно використовувала кошти на оплату оренди приміщень у Львові й комунальних послуг у Києві.

Фахівці Рахункової палати виявили, що Держфінмоніторинг та “Академія” у 2020–2022 роках під час придбання товарів та послуг допустили порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Крім цього, аудитори виявили у діях окремих учасників проведених Держфінмоніторингом закупівель на загальну суму понад 4 млн грн ознаки антиконкурентних узгоджених дій, про що Рахункова палата поінформує Антимонопольний комітет України.

Аудит засвідчив, що Мінфін, Держфінмоніторинг і ДЗПО “Академія фінансового моніторингу” протягом 2020–2022 років не дотримувалися вимог законодавства під час формування паспортів бюджетних програм і звітів про їх виконання, які в окремих випадках містили недостовірні дані.

У 2019 році Рахункова палата проводила фінансовий аудит Державної служби фінансового моніторингу України і надала 7 рекомендацій. На сьогодні виконано 6 із них. Рекомендація щодо дотримання вимог законодавства з оплати праці та внутрішніх документів досі є актуальною.

Рішення та Звіт будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.