Рахункова палата впроваджує всеохоплюючу систему управління якістю

31.10.2023 19:47

У Рахунковій палаті відбулося позапланове засідання під головуванням т.в.п. Голови Рахункової палати Андрія Майснера, на якому розглянули та затвердили Методичний посібник з питань забезпечення функціонування системи управління якістю (вступає в дію з 01.01.2024 р.).

Посібник  ґрунтується на кращих міжнародних практиках, принципах INTOSAI, зокрема міжнародних стандартах ISSAI. Він містить основні елементи системи управління якістю та їхні ключові принципи, що дають змогу спрямовувати та контролювати діяльність Рахункової палати щодо якості здійснення нею заходів зовнішнього фінансового контролю. Зокрема, система управління якістю включає наступні елементи: Лідерство, Етичні цінності, Стратегічне та операційне (щорічне) планування, Людські ресурси, Здійснення аудитів, Моніторинг (забезпечення якості).

В елементі «Лідерство» визначається позиція Голови та членів Рахункової палати щодо ролі в системі управління якістю. «Етичні цінності» визначають політики та процедури щодо впровадження етичних цінностей. Елементами, що відповідають за процес організації та своєчасне забезпечення інституції ресурсами, необхідними для здійснення якісних аудитів, є «Стратегічне та операційне (щорічне) планування» та «Людські ресурси». Постійне вдосконалення та ефективність здійснення Рахунковою палатою аудитів забезпечують «Здійснення аудитів» та «Моніторинг (забезпечення якості)».

"Ухвалення рішення щодо системи управління якістю − це важливий фундаментальний крок, який визначатиме не лише систему якості аудитів, а й усієї діяльності Рахункової палати",  зазначила Інгуна Судраба  керівник команди експертів проєкту ЄС "Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні".

Основне завдання, яке стоїть перед Рахунковою палатою як вищим органом аудиту, полягає в тому, щоб постійно надавати високоякісні послуги з аудиту і якісно виконувати інші види діяльності. Якість виконуваної інституцією діяльності впливає на її репутацію та рівень довіри і в кінцевому підсумку на те, як вона виконує свої повноваження. Тож впровадження системи управління якістю в Рахунковій палаті має на меті покращення результативності та ефективності її діяльності.

 

Методичний посібник підготовлено за рахунок фінансування проєкту "Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні». Проєкт фінансується Європейським Союзом та реалізується DAI.