Очільник Рахункової палати Андрій Майснер зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина Мартіном Єґером

31.10.2023 19:52

Очільник Рахункової палати Андрій Майснер провів робочу зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина Мартіном Єґером. Сторони обговорили деталі співробітництва між Україною і ФРН у частині зовнішнього державного фінансового контролю (аудиту).

Т.в.п. Голови Рахункової палати повідомив, що інституція ініціювала два аудити в межах співпраці з ВОА Німеччини та Рахунковою палатою землі Гессен. Перший стосується консультативної допомоги у проведенні аудиту від Федеральної Рахункової палати Німеччини «Житло для внутрішньо переміщених внаслідок війни осіб: сприяння інтеграції родин за новим місцем проживання за підтримки ФРН». Обсяг фінансової допомоги за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» становить 25,5 млн євро. Початок аудиту запланований на січень 2024 року.

Другий аудит інституція здійснює з Рахунковою палатою землі Гессен «Цивільний захист в комунальних закладах загальної середньої освіти». Початок аудиту заплановано на 1 листопада 2023 року.

«Кожне євро німецьких платників податків має особливу цінність. Ми повинні зміцнювати довіру наших партнерів. Тому для цього ми обрали наші кейси для співпраці в новому форматі на базі міжнародних стандартів ISSAI між Федеральною Рахунковою палатою Німеччини та нашою інституцією, а також з земельними Рахунковими палатами Німеччини», – сказав Андрій Майснер.

Очільник Рахункової палати подякував Його Високоповажності за співпрацю з Рахунковою палатою.

«Ваш візит до Рахункової палати, особливо під час війни, це не просто символізм чи жест дипломатичної етики, а набагато більше», – зауважив очільник Рахункової палати.

На зустрічі також ішлося про роль вищого органу аудиту України в антикорупційній системі держави та нових законопроєктів про діяльність інституції щодо приведення повноважень Рахункової палати у відповідність до кращих європейських практик.

«У руках народних депутатів зараз знаходиться подальша доля незалежної інституції вищого органу аудиту, незалежної від жодної гілки влади, як це і відбувається, зокрема в Німеччині. У парламенті зареєстровані кілька законопроєктів про зміни діяльності Рахункової палати, що мають сприяти підвищенню якості контролю та ефективності системи управління публічними фінансами України. У цьому питанні для нас важлива підтримка міжнародних партнерів, зокрема з Німеччини. Адже Німеччина передає
Україні значні обсяги різної допомоги. І ці кошти та матеріальні блага потребують чіткого контролю, зокрема з боку незалежного органу, яким є Рахункова палата України», – наголосив Андрій Майснер.

Мартін Єґер привітав і підтримав співпрацю з Федеральною Рахунковою палатою Німеччини, а також із Рахунковою палатою землі Гессен, результатом якої стануть спільні та координовані аудити. Він підкреслив, що такі аудити є важливими для німецьких платників податків, і вони мають бути впевнені в тому, що їхні кошти витрачаються доцільно і надійно. Крім того, Мартін Єґер зауважив, що сила Федеральної Рахункової палати Німеччини в її повній незалежності, і при цьому вона має феноменальну репутацію в суспільстві. Зі слів Посла, оскільки належну підзвітність і ефективність використання допомоги наразі забезпечує Рахункова палата, вона має стати повністю незалежною та сильною з повноцінним мандатом повноважень у відповідності до кращих європейських та світових практик.

Він назвав два фактори, які повинні визначати роботу Рахункової палати. Перший – це найвища кваліфікація експертів, другий – незалежність вищого органу аудиту. Мартін Єґер наголосив, що Німеччина всіляко допомагатиме Рахунковій палаті України і продовжуватиме це робити для посилення її позицій. Чим ближче Україна буде до Євросоюзу, тим більш значущою буде робота Рахункової палати, підкреслив Посол.

У зустрічі також взяли участь радник з політичних питань Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні  Ганнес Нойгебауер і начальник Департаменту міжнародного співробітництва Рахункової палати Михайло Толстанов.