Україна в Дунайській транснаціональній програмі: огляд роботи аудиторів за 2023 рік

15.02.2024 16:04

Українська сторона у 2023 році не припустилася помилок, невідповідностей та підозр на невідповідності в рамках участі у Дунайській транснаціональній програмі (далі – Програма). Про це йдеться у Звіті про роботу в 2023 році групи аудиторів за Дунайською транснаціональною програмою. Керівником групи є член Рахункової палати Віктор Богун.

Програма охоплює дев'ять держав-членів Європейського Союзу: Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Угорщина, Німеччина, Румунія, Словаччина, Словенія; та п'ять держав, які не є членами ЄС: Боснія і Герцеговина, Молдова, Чорногорія, Сербія та Україна. При цьому у Програмі беруть участь чотири області України: Одеська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська.

Пріоритетними напрямами Програми є інноваційність, соціальна, екологічна та культурна відповідальність, поліпшення інфраструктурних зв’язків та енергоефективність, ефективне управління в Дунайському регіоні. Рахункова палата з 2018 року представляє Україну в групі аудиторів ДТП.

У 2023 році Рахункова палата виконала в повному обсязі завдання, які надходили від Органу аудиту Програми (Генерального директорату з питань аудиту використання європейських фінансових фондів, Угорщина) за Програмою. Зокрема, за результатами звернень Органу аудиту Програми групою аудиторів опрацьовані та погоджені проєкти змін до стратегії аудиту, методики вибірки, звіту про системний аудит, звіту про аудит операцій, а також річного звіту з контролю разом з аудиторським висновком.

«Проведеним у 2023 році аудитом операцій підтверджено операційну ефективність української системи управління та контролю за Дунайською транснаціональною програмою», – зауважив Віктор Богун. Також він додав, що річний звіт з контролю разом з аудиторським висновком, після затвердження, Органом аудиту Програми спрямовано Європейській комісії.

За результатами проведеного у 2023 році системного аудиту систему управління та контролю Програми (в цілому) віднесено до категорії 2, тобто «працює, але потрібні покращення». Так само оцінено і систему управління та контролю України.

Наразі Дунайська транснаціональна програма перебуває в стадії закриття, а Рахункова палата продовжить виконання пов’язаних з цим завдань.