У Верховній Раді відбувся круглий стіл щодо розвитку вугледобувних підприємств та проблем галузі

23.02.2024 11:24

Вчасне та у повній мірі виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудитів вугледобувної галузі, могло б значною мірою вплинути на швидкість та ефективність реформування цієї сфери, надати поштовх до розвитку підприємств та зменшити навантаження на державний бюджет. На цьому 22 лютого під час круглого столу присвяченого проблемним питанням вугледобувної галузі наголосила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Захід відбувся за ініціативою Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. У ньому також взяли участь члени Рахункової палати Ігор Яремчук та Сергій Ключка, народні депутати України, представники Міністерства енергетики, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, державних і приватних вугледобувних та електрогенеруючих підприємств та профспілок.

«На жаль, рекомендації Рахункової палати не виконувалися роками. І зараз ми обговорюємо наслідки, зокрема, й цього невиконання. Нагадаю, що головною рекомендацією у нашому останньому звіті щодо цієї сфери є розробка та внесення на розгляд уряду проєкту Концепції Державної цільової програми реформування вугільної галузі, в якій має бути чітко визначена мета, шляхи і засоби розв’язання проблеми реформування вугільної галузі, а головне – конкретні строки та оцінка очікуваних результатів»,  зазначила голова Рахункової палати.

Також член Рахункової палати Ігор Яремчук, під керівництвом якого здійснювався аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики України на реструктуризацію вугільної галузі, у 2021−2022 роках та І півріччі 2023 року, наголосив на важливості розробки на державному рівні комплексної стратегії щодо реформи галузі.

«Перший і найголовніший висновок за результатами аудиту – це критична потреба в проведенні комплексних реформ і ефективності управління. Зараз необхідно розробити Стратегію та Державну цільову програму для розвитку вугільної галузі. Наразі таких програмних документів не існує. Доки не буде комплексного цільового документу, доти будуть виникати одні й ті ж проблеми», – наголосив Ігор Яремчук.

За результатами круглого столу учасники домовилися продовжити обговорення питання формування відповідної стратегії під час наступних зустрічей. 

Нагадаємо, у 2019 Рахункова палата також здійснювала аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості України на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції та оприлюднила Звіт за результатами цього аудиту.