Рахункова палата схвалила звіт про роботу в 2023 році груп аудиторів за програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства та Interreg NEXT

01.03.2024 10:37

Групи аудиторів Рахункової палати за програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства (далі – ППС ЄІС) та Interreg NEXT відзвітували про проведену протягом року роботу. Очолює групи член Рахункової палати Василь Невідомий.

Як йдеться у звіті, схваленому днями Рахунковою палатою, протягом 2023 року Група аудиторів за ППС ЄІС провела два аудити національної частини системи управління та контролю (системні аудити) за ППС ЄІС «Україна – Румунія 2014–2020» та «Україна – Польща – Білорусь 2014–2020».

Також, був проведений моніторинг виконання рекомендацій, наданих за результатами системних аудитів у попередніх роках, який засвідчив, що частина цих рекомендацій виконана. Зокрема, вдосконалено структуру Секретаріату Кабміну як Національного органу управління за ППС ЄІС. Наразі об’єкти аудиту продовжують роботу щодо вдосконалення національної системи управління та контролю.

Також Група аудиторів за ППС ЄІС провела аудити витрат за шістьма проєктами в галузі освіти, культури, туризму та збереження історичної спадщини в рамках ППС ЄІС «Україна – Румунія 2014–2020»; «Басейн Чорного моря 2014–2020» та «Україна – Польща – Білорусь 2014–2020».

Найбільш суттєвими з виявлених порушень були:

– укладання договорів на придбання послуг без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, що є неприйнятними витратами. Так, в рамках аудитів двох проєктів за програмами «Україна – Румунія 2014–2020» та «Басейн Чорного моря 2014–2020» встановлено, що українськими бенефіціарами з метою уникнення застосування процедур закупівель/спрощених закупівель та укладення договорів без використання електронної системи закупівель Prozorro, було зменшено очікувану вартість закупівлі та укладено договори без проведення згаданих процедур;

– недотримання вимог Європейського законодавства щодо забезпечення рівних можливостей доступу для контрагентів з країн-партнерів до участі в тендері за програмою прикордонного співробітництва щодо обов'язковості оприлюднення в країнах-партнерах інформації при проведенні закупівлі вартістю від 100 000 євро до 300 000 євро;

– перевищення витрат за бюджетними лініями затвердженими у бюджетах проєктів;

– порушення при нарахуванні заробітної плати персоналу задіяному в проєктах.

Про результати здійснених системних аудитів та аудитів витрат за проєктами поінформовано відповідні Аудиторські органи держав - членів ЄС. Рекомендації щодо застосування фінансових корекцій за низкою перевірених проектів на загальну суму близько 36,9 тис. євро включено аудиторськими органами до річних аудиторських звітів, спрямованих Єврокомісії.

За результатами аудиту проєкту за програмою  «Україна – Румунія 2014–2020 роки» Державну аудиторську службу України, яка здійснює функції Національного контактного пункту з організації взаємодії з Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) поінформовано про ризик подвійного фінансування заробітної плати з різних джерел. Антимонопольному комітету України надано інформацію про виявлені в процесі аудиту ознаки можливого вчинення антиконкурентних узгоджених дій учасниками торгів під час проведеня відкритих торгів. Рахункова палата моніторить вжиття відповідних заходів цими органами.

Зазначимо, що Групи аудиторів за згаданими вище проєктами створені на виконання зобов’язань України, що випливають з положень угод про їх фінансування.

 

Довідка:

Уряд України та Єврокомісія у грудні 2016 року підписали чотири Угоди про фінансування спільних операційних програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства: «Україна – Польща – Білорусь 2014–2020 роки», «Україна – Угорщина – Словаччина – Румунія 2014–2020 роки», «Україна – Румунія 2014–2020 роки» та «Басейн Чорного моря 2014–2020 роки».

Цілі програм: сприяння економічному й соціальному розвитку в прикордонних регіонах, вирішення спільних проблем у сферах охорони навколишнього природного середовища, здоров’я громадян, їх безпеки, а також поліпшення умов щодо переміщення людей, товарів та капіталу.

Загальний бюджет програм ППС ЄІС, які реалізуються в Україні, – близько 403 млн євро, близько 90% з яких – кошти ЄС, що виділяються на безповоротній основі.

Період виконання програм ППС ЄІС подовжено  до 31.12.2025 року. Аудити програм можуть відбуватися і після дати їх завершення.

У листопаді 2023 року Уряд України схвалив угоди про фінансування чотирьох аналогічних програм програмного періоду 2021–2027 років Interreg NEXT: «Румунія – Україна 2021–2027», «Польща – Україна 2021–2027», «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2021–2027» та «Басейн Чорного моря 2021–2027»

Загальний бюджет програм Interreg NEXT, які реалізуються в Україні становить близько 380 млн євро, близько 90% з яких – кошти ЄС, що виділяються на безповоротній основі.