Рекомендації Рахункової палати повинні мати наслідки та ефект: Ольга Піщанська про реформування системи державного зовнішнього контролю

29.02.2024 17:55

Про майбутні зміни у плануванні діяльності Рахункової палати, моніторингу, оцінки виконання рекомендацій аудиторів та інші аспекти реформування органу розповіла Голова Рахункової палати Ольга Піщанська 28 лютого під час круглого столу, присвяченого питанням ефективності державного  контролю. 

До дискусії долучилися також член Рахункової палати Кирило Клименко, голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа, представники Державної аудиторської служби України, експертного середовища та громадського сектору. Під час заходу, організованого Центром економічної стратегії, відбулася презентація результатів дослідження ефективності державного внутрішнього та зовнішнього фінансового контролю, під час якого аналізувалася, зокрема, й діяльність Рахункової палати.  

Ольга Піщанська подякувала експертам за увагу до роботи установи, визнавши значну частину озвучених питань слушними. Водночас, за її словами, частина наданих експертами рекомендацій вже впроваджуються у Рахунковій палаті. Зокрема, звіти за проведеними аудитами Рахункової палати готуються за методологіями, розробленими у відповідності з принципами INTOSAI. Один із таких звітів щодо реформування вугільної галузі був затверджений та нещодавно презентований на круглому столі у Верховній Раді України. Також Ольга Піщанська анонсувала зміни у системі планування роботи Рахункової палати.

«Буде затверджуватись стратегічне планування на п’ять років. А уже під час планування роботи на 2025 рік будуть застосовуватися ризикоорієнтовані підходи, буде здійснюватися попередній аналіз усіх сегментів. Він необхідний для визначення дійсно важливих саме у цьому році напрямків для проведення аудитів. Ми готуємо також зміни у підходах до формування рекомендацій Рахункової палати. Вони мають бути чіткими, з конкретним баченням, як їх можна буде втілити… Немає сенсу витрачати великий і дійсно важливий ресурс держави, якщо ми вчасно не оцінюємо якість виконання наших рекомендацій, не реагуємо, якщо їх не виконано, і у підсумку держава і суспільство не відчувають наслідки виконання цих рекомендацій», – підкреслила Ольга Піщанська.

Також Голова Рахункової палати зауважила, що стратегічно важливим є відхід інституції від виконання функцій «карального» органу.

«Ми не повинні зациклюватися виключно на виявленні факту порушення і надсиланні інформації в правоохоронні органи. Це не основний функціонал Рахункової палати. Ми повинні знайти причину, чому це порушення могло відбутися, та як зробити, щоб воно не повторювалося», – зазначила Ольга Піщанська.

Про важливість удосконалення законодавчої бази задля ефективного втілення системних змін у роботі Рахункової палати говорила Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа. Народна депутатка перерахувала, зокрема, й очікування міжнародних партнерів у цій сфері, зазначивши, що відповідна робоча група у парламенті працює над цими питаннями.  

Підсумовуючи виступи колег, член Рахункової палати Кирило Клименко висловив думку, що 2024-й для Рахункової палати стане роком глобальних трансформаційних процесів, які мають побудувати довіру та змінити ставлення суспільства та об’єктів аудиту до інституції.