«У 2021−2022 роках громадяни недоотримали більше 200 тисяч засобів реабілітації», − Андрій Майснер під час представлення у парламенті звіту Рахункової палати

14.03.2024 12:05

Станом на початок березня, тобто через пів року від затвердження звіту Рахункової палати щодо аудиту ефективності використання коштів держбюджету на забезпечення населення технічними засобами реабілітації, виконано лише менше половини рекомендацій інституції. Про це заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер 13 березня 2024 року поінформував Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Представляючи народним депутатам звіт щодо відповідного аудиту, Андрій Майснер наголосив, що така ситуація створює додаткові ризики щодо ненаведення ладу в забезпеченні населення техзасобами реабілітації та реадаптації.

«Чинна нормативно-правова база щодо забезпечення осіб із інвалідністю технічними засобами реабілітації є суперечливою, не адаптованою до змін, внесених до Закону України «Про реабілітацію осіб із інвалідністю в Україні», та потребує унормування цілої низки питань. А в окремих випадках вона має відверту антисоціальну спрямованість. Це не сприяє ефективному використанню коштів державного бюджету», − окреслив Андрій Майснер висновки аудиту.

Особливу увагу заступник Голови Рахункової палати приділив, зокрема, проблемі ціноутворення на імпортні комплектуючі для протезування. Їх, за словами Андрія Майснера, часто закуповували через посередників, які завищували ціни у рази, порівняно з задекларованою на митниці вартістю. Така ситуація обумовлена діючим механізмом формування граничної вартості, що створює передумови для оплати коштами держбюджету імпортних комплектуючих за ціною, значно вищою за ціни виробників і офіційних імпортерів.

Також Андрій Майснер звернув увагу на факти надання підприємствами-виробниками до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю недостовірної інформації про фактичну дату забезпечення громадян технічними засобами реабілітації.

«У 20212022 роках громадяни недоотримали більше 200 тисяч засобів реабілітації  при цьому кошти держбюджету на суму понад 3 млрд грн використано повністю»,  наголосив Андрій Майснер.

В межах дискусії Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, відомству якої також направлялися рекомендації, погодилась із висновками Рахункової палати щодо необхідності посилення контролю за вчасним забезпеченням засобами реабілітації та їх якістю. Також вона повідомила, що Міністерство зменшило свій вплив на ринок реабілітаційних засобів, зокрема прибрало велику кількість робочих груп.

Також генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко підтвердив, що досі ситуація з регулюванням ринку була викривленою. Однак наразі, за його словами, уже переглянуто граничні ціни, що створило можливості для ринку розвиватися за адекватною ціновою політикою.  

Народні депутати, присутні на засіданні Комітету, відзначили ґрунтовність звіту та його важливу  роль у питанні здійснення контролю якості засобів протезування.     

З огляду на значну кількість інформації, за словами голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, проєкт рішення Комітету ВРУ щодо згаданого звіту формуватиметься на підставі рекомендацій Рахункової палати та пропозицій народних депутатів, які буде затверджено на наступному засіданні Комітету.