Війна, пожежі та незаконне вирубування завдали державі збитків на майже 23 млрд грн: Звіт про результати аудиту щодо лісового та мисливського господарства

15.03.2024 17:45

Попри наявність позитивних тенденцій, пов’язаних з розпочатою у 2022 році реформою галузі, у сфері лісового і мисливського господарства України все ще існує низка проблемних питань, таких як слабка робота з відшкодування завданих збитків чи недостатній контроль за обліком активів.

Про це йдеться у Звіті щодо результатів аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України. Рахункова палата розглянула та затвердила документ 15 березня 2024 року.  

Аудит охоплює період 2020-2022 років та І половину 2023 року. Було встановлено, що за цей період на сферу лісового та мисливського господарства з держбюджету використали 1,9 млрд грн, а лісокористувачі сплатили державі 16 млрд гривень. При цьому у зазначений період в Україні було продано 41,2 млн кубометрів деревини та лісопродукції:

− 13,3 млн кубометрів − населенню та підприємствам соцсфери.

− 11,3 млн кубометрів − експортували (найбільше − в Румунію, Китай та Угорщину).

Аудит показав, що за три роки рентабельність підприємств Держлісагентства збільшилася у п’ять разів, вартість активів та власного капіталу виросла у більше ніж у 6,4 рази, обсяг власного капіталу підприємства зріс на 30 відсотків. Кількість збиткових підприємств зменшилась із 17 зі збитками у понад 53  млн грн у 2020 році, до шести − 43 млн гривень у 2022 році.

Згідно з реформою, що розпочалася 2022 року, до новоствореного ДП «Ліси України» передали майно, права і обов’язки 146 лісогосподарських підприємств. Скоротилася і кількість територіальних органів Держлісагентства − з 24 до 9.

«Галузь відносно добре функціонує і демонструє хороші результати, зважаючи на воєнний стан. Водночас внутрішній контроль в Держлісагентстві  був недостатньо ефективним для попередження порушень та забезпечення виконавчої дисципліни. Це призвело, зокрема, до втрати частини документів, які були відновлені лише після завершення аудиту на об’єктах контролю», − наголосив відповідальний за проведення аудиту − член Рахункової палати Віктор Богун.

Так, зокрема, аудитори виявили факти неналежного управління ДП «Ліси України» об’єктами держвласності: обліку активів і передачі майна, що створювало ризики їх втрати. Зокрема, вибірковою перевіркою обліку та передачі майна 19 лісогосподарських підприємств, з площею лісового фонду 1,3 млн га, встановлено не відображення в  обліку державного підприємства майже 34% площ лісового фонду, а  облікову вартість  отриманих активів не переоцінено до справедливої. Зауважимо, що після виявлених Рахунковою палатою фактів ДП «Ліси України» поінформувало, що залучить незалежну оціночну компанію для встановлення справедливої вартості активів.

Також аудит виявив, що за вказаний період державі було завдано  20,3 млрд грн збитків від пожеж та 845,7 млн грн шкоди – внаслідок незаконної вирубки дерев. При цьому ситуацію ускладнює скорочення кількості лісників та слабка робота зі стягнення компенсацій з порушників, оскільки шкоду в сумі 731,0 млн грн завдали невиявлені особи.  

Також станом на 1 липня 2023 року війна завдала лісовому фонду, його підприємствам та установам шкоди та збитків на 1,2 млрд гривень.

Крім того, як наголосив Голова Держлісагентства Віктор Смаль, ще близько мільйона га лісу перебувають під тимчасовим контролем російських окупантів, 500 тис. га лісів − заміновано, на 100 тисячах га йдуть бойові дії.

З іншими подробицями Звіту щодо аудиту можна буде ознайомитися у тексті Звіту, який незабаром буде оприлюднено на офіційному вебсайті Рахункової палати.

Нагадаємо, раніше Рахункова палата вже перевіряла використання коштів державного бюджету в лісовій галузі. За результатами попереднього аудиту ефективності проведеного в 2019 році було надано 16 рекомендацій, з яких повністю виконано лише 4, ще 7 – у процесі. Зокрема, Держлісагенству було рекомендовано забезпечити ведення кадастру та обліку лісів, проводити їх постійне спостереження, що мало бути складовою держсистеми моніторингу природного середовища та ін.