Реформи вугільної галузі: виконання Міністерством енергетики рекомендацій щодо реструктуризації визнано незадовільним

02.05.2024 10:48

Станом на зараз ефективність реагування Міністерства енергетики на рекомендації, надані Рахунковою палатою за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених відомству на реструктуризацію вугільної галузі, є незадовільним. Залишаються без належної уваги Міністерства дві найвагоміші з п’яти рекомендацій Рахункової палати.

Такі висновки Рахункова палата робить на основі аналізу повідомлень Міністерства. Зокрема, не виконано рекомендації щодо:

–   розробки та внесення на розгляд Кабміну проєкту Концепції Державної цільової програми реформування вугільної галузі (хоча проєкт такої концепції було узгоджено та підготовлено на розгляд Уряду ще 2020 року);

– запровадження конкурентного ринку вугільної продукції для забезпечення умов вільного та стабільного постачання вугільної продукції, зменшення фінансового навантаження на державний бюджет.

Відтак, кризовий стан вугільної галузі зберігається, а питання збуту вугільної продукції державними підприємствами – критично загострюється.

Нагадаємо, в межах згаданого аудиту було відмічено, що за три останніх роки на  реструктуризацію вугільної галузі держава виділила 9,3 млрд грн, однак ця сума покрила лише 33% заявленої підприємствами потреби. Витрати держави не мали суттєвого впливу на вирішення кризи в вугільній галузі, зокрема в державному її сегменті. Виявлені під час цього аудиту Рахункової палати факти обговорювалися у Верховній Раді під час круглого столу щодо розвитку вугледобувних підприємств та проблем галузі.

Рахункова палата здійснює системний контроль за реалізацією наданих нею рекомендацій та широко інформує громадськість про його результати.