Набули чинності законодавчі зміни щодо проведення Рахунковою палатою аудиту відповідності

04.05.2024 10:00

4 травня 2024 року набули чинності поправки до статей 4, 7 та 35 Закону України «Про Рахункову палату», які унормовують можливості Рахункової палати здійснювати аудити відповідності.   

Раніше Законом України «Про Рахункову палату» було передбачено можливість проведення інституцією лише двох видів аудиту: фінансового та аудиту ефективності, що містили окремі елементи аудиту відповідності.

Водночас у практиці більшості вищих органів аудиту світу аудит відповідності існує як окремий повноцінний вид контрольного заходу, методологія якого передбачає особливі вимоги до планування, проведення та звітування за його результатами. Отже ці законодавчі зміни приводять роботу Рахункової палати у відповідність до міжнародних практик.  

Суть аудиту відповідності полягає у перевірці законності, своєчасності та повноти прийняття управлінських рішень, відповідності діяльності об'єктів контролю законодавству та кращим практикам у відповідній сфері.

На 2024 рік Рахунковою палатою заплановано кілька аудитів відповідності, зокрема, у сфері безпеки, оборони, соціальній та судочинства.

Нагадаємо, раніше за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги EU4ACU Рахункова палата розробила та затвердила Методологію проведення аудиту відповідності, якою зокрема встановлюються покрокові вимоги до його здійснення, визначаються повноваження та відповідальність посадових осіб, залучених до здійснення аудиту, часові рамки і процедури його проведення тощо.