Валерій Пацкан: Міжнародний аудит щодо туберкульозу допоможе урядам ефективніше боротися з цим захворюванням і досягти однієї з Цілей сталого розвитку

10.10.2019 14:58

Проведення міжнародного паралельного аудиту щодо профілактики і лікування туберкульозу допоможе урядам більш ефективно боротися з цією хворобою і досягти на національних рівнях однієї з Цілей сталого розвитку. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час зустрічі у Києві керівників вищих органів аудиту Грузії, Азербайджану, Білорусі, Вірменії та України щодо проведення відповідного аудиту.

«Мені дуже приємно, що ми започаткували ефективне співробітництво між вищими органами аудиту країн Східного партнерства і дамо старт важливому спільному міжнародному аудиту щодо досягнення на національних рівнях однієї із Цілей сталого розвитку − у сфері охорони здоров’я, − наголосив Валерій Пацкан. − Від туберкульозу страждають люди різного віку і статі, різного соціального статусу. Він залишається найбільш смертоносною хворобою на планеті, випереджаючи СНІД. Лише у 2017 році від нього померли 1,6 мільйона осіб. Це дані звіту ООН. І ми маємо з’ясувати, чи на належному рівні профілактика туберкульозу у наших країнах, чи ефективна діюча система надання протитуберкульозної допомоги населенню, чи знижуються показники захворюваності і смертності».

Він відзначив, що, за даними ООН, Україна входить до числа країн з високим рівнем ризику. Хоча наразі зберігається тенденція до зниження захворюваності на нові випадки, щороку туберкульоз забирає життя близько 4 тисяч українців. «Минулого року з державного бюджету було виділено майже 500 млн грн на закупівлю ліків проти туберкульозу. Ми хочемо і маємо дізнатися, чи ефективно використовуються бюджетні кошти, спрямовані на боротьбу з туберкульозом, встановити фактори, які негативно впливають на досягнення визначених цілей і протидію хворобі», − підкреслив Голова Рахункової палати.

Він нагадав, що одне з завдань Цілей сталого розвитку − покласти край епідемії туберкульозу до 2030 року. «Щоби досягти цієї мети, необхідно покращити показники з раннього виявлення захворювання, − зазначив Валерій Пацкан. − Кожна п’ята людина, хвора на туберкульоз, не знає про свій діагноз та не звертається по медичну допомогу. Небезпека криється також у тому, що така людина може за рік заразити ще 10−15. Хоча туберкульоз у більшості випадків виліковний. Тож своєчасне виявлення хвороби − це вагома складова у боротьбі з епідемією туберкульозу та попередженні її поширення».

Цьогоріч Всесвітній день боротьби з туберкульозом проходив під гаслом «Час діяти». «Це своєрідне нагадування, що кожен з нас на своєму місці повинен робити свій внесок у цю боротьбу, щоби якомога швидше виконати зобов’язання світових лідерів, серед яких: розширення доступу до профілактики і лікування туберкульозу, посилення підзвітності, забезпечення достатнього і стабільного фінансування, в тому числі для наукових досліджень», − зауважив Голова Рахункової палати.

Під час заходу відбулася презентація Спільного положення про проведення паралельного аудиту щодо профілактики і лікування туберкульозу.

У зустрічі беруть участь Голова Рахункової палати Азербайджану Вугар Гюльмамедов, Генеральний аудитор ВОА Грузії Іраклій Меквабішвілі, заступник Голови Комітету державного контролю Білорусі Олександр Курлипо, член Контрольної палати Вірменії Гагік Восканян, регіональний координатор Фонду Східного партнерства для Реформи публічних фінансів GIZ Лаша Енукідзе, директор програми GIZ GmbH «Належне Врядування» Томас Меєр, керівник проєкту GIZ GmbH «Посилення спроможності вищих органів аудиту країн Східного партнерства здійснювати моніторинг досягнення цілей порядку денного ООН на період до 2030 року» Інга Сінякашвілі, члени Рахункової палати Віктор Богун, Ірина Іванова, Василь Невідомий, Цезар Огонь, Ігор Яремчук.

Захід відбувається в рамках проєкту GIZ GmbH «Посилення спроможності вищих органів аудиту країн Східного партнерства здійснювати моніторинг досягнення цілей Порядку денного ООН на період до 2030 року».