Валерій Пацкан: Підходи до формування прожиткового мінімуму мають бути змінені

21.11.2019 17:40

Підходи до формування прожиткового мінімуму мають бути змінені, оскільки його показник, закладений в бюджет не відповідає реаліям. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він нагадав, що сьогодні окружний адмінсуд Києва визнав, що Уряд у минулому році порушив закон, розробляючи держбюджет на 2019 рік. Зокрема, суд вказав Уряду, що той мав встановити прожитковий мінімум із урахуванням науково-громадської експертизи.

«Зараз вже ухвалено бюджет на 2020 рік. Але підходи збереглися. Раніше я зазначав, що запропонований прожитковий мінімум на кінець наступного року у 2189 грн у 1,7 раза менший від його фактичного розміру. Адже за даними Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах вересня цього року становив 3678 грн», − підкреслив Валерій Пацкан.

За словами Голови Рахункової палати, ситуація повторюється із року в рік. «Зараз вже є судове рішення. Вважаю, що підходи до формування прожиткового мінімуму потрібно змінювати»,  додав він.