Валерій Пацкан: За 9 місяців 2019 року не освоєно 6,3 млрд грн, виділених на дороги

26.11.2019 16:08

Через недоліки планування і низьку виконавську дисципліну видатки з державного дорожнього фонду у січні–вересні не проведено на 6,3 млрд гривень. Хоча план надходжень до цього фонду перевиконано. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у січні–вересні.

Він зазначив, що за підсумками трьох кварталів держбюджет не виконано як за доходами, так і за видатками. Зокрема, видатки загального фонду державного бюджету проведено в сумі майже 680 млрд грн, що на 65,6 млрд грн, або майже 9%, менше плану. «Це насамперед є наслідком низької виконавської дисципліни учасників бюджетного процесу, що зокрема призвело до незавершення закупівель, відтермінування початку проведення видатків та неналежного впровадження інвестиційних проєктів», – зауважив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати зауважив, що вже традиційно видатки на реалізацію державних інвестиційних проєктів переносяться на жовтень-грудень. Як наслідок, зростають ризики неефективного використання коштів. «Як приклад, не розпочато реконструкцію Інституту отоларингології Національної академії медичних наук України. У результаті закуплене ще у 2011–2013 роках високовартісне медичне обладнання не експлуатується. При цьому видатки на реалізацію цього проєкту планувалися з квітня цього року, – наголосив Валерій Пацкан. – Інститут нейрохірургії НАМНУ на будівельні роботи використав лише 800 тис грн, або 2,2% запланованого обсягу. Це спричинено незатвердженням уточненого проєкту будівництва і, як наслідок, нездійсненням закупівель. При цьому вартість цього проєкту з початку його впровадження збільшилася в 4 рази».

Також, зазначив Голова Рахункової палати, звужуються можливості для використання коштів до кінця року державного фонду регіонального розвитку. Зростають ризики їх повернення до державного бюджету. Зокрема, Уряд, як і в попередньому році, своєчасно не розподілив кошти цього фонду, чим порушив вимоги Бюджетного кодексу. Крім цього, у серпні фінансування проєктів з фонду призупинено відповідно до доручення Кабміну. У результаті в січні–вересні регіонам перераховано на 3,3 млрд грн, або 72,4% менше, ніж планувалося.

«Традиційно з початком опалювального сезону загострюється проблема розрахунків за надані пільги і житлові субсидії населенню. На 1 жовтня у 20-ти областях країни прострочена заборгованість за цими виплатами становила 135 млн грн. При цьому у липні–вересні, тобто ще до початку опалювального сезону, заборгованість збільшилася вдвічі. І ризики її подальшого зростання до кінця року посилюються», – додав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати також підкреслив, що видатки з державного дорожнього фонду не проведено на 6,3 млрд гривень. «Це спричинено численними змінами до переліків об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту доріг та зволіканням із внесенням змін до програмних документів. Хоча план надходжень до цього фонду перевиконано», – підкреслив Валерій Пацкан.