Валерій Пацкан: Через курсові коливання державний бюджет у 2019 році недоотримав щонайменше 30 млрд грн надходжень

12.03.2020 16:08

Через курсові коливання державний бюджет у 2019 році недоотримав щонайменше 30 млрд грн надходжень. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час дискусії «Бюджетні тренди – 2020. Основні фактори впливу на держбюджет та їх наслідки», організованої VoxUkraine.

Валерій Пацкан підкреслив, що ще під час розгляду проєкту державного бюджету на 2020 рік Рахункова палата звертала увагу на завищені оцінки окремих прогнозних макропоказників, врахованих у розрахунках параметрів держбюджету. «Ми постійно говоримо про необхідність підвищення якості прогнозу макропоказників, які є основою розрахунків параметрів державного бюджету. На жаль, 2020 рік тільки почався, а вже зрозуміло, що ми знову наступили на старі граблі», – сказав Голова Рахункової палати.

Він нагадав, що за оперативними даними, за січень–лютий 2020 року більше ніж на 22 млрд не проведені видатки загального фонду державного бюджету; на 38,5 млрд грн (18,4%) менші від плану надходження; на 18 млрд не виконано план доходів. «Суттєво впливають на виконання показників і курсові коливання. Менший курс гривні до іноземних валют, порівняно з врахованим у законі про державний бюджет, призвів за оцінкою Рахункової палати до недонадходжень у 2019 році більше 30 млрд грн, а за січень 2020 року – 2,3 млрд гривень», – сказав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати наголосив на низці факторів, які в подальшому впливатимуть на виконання державного бюджету. Зокрема, невизначеність із підписанням нової програми з МВФ, оскільки відтермінування співпраці з цією інституцією може погіршити курсові й інфляційні очікування. «Не додає оптимізму спалах коронавірусу в світі. З кожним днем погіршуються прогнози світових аналітиків щодо перспектив глобального економічного зростання у цьому році. Українська економіка – є відкритою економікою, яка розвивається. Це підвищує ризики негативного впливу зовнішніх факторів на економічну безпеку країни. Прогнозується, що у 2020 році зростання світової економіки уповільниться з 2,9 до 2,4%», – підкреслив Валерій Пацкан.

За його словами, Рахункова палата завжди наголошувала, що бюджет має бути реалістичним. «Як і кожна сім’я, країна має розраховувати тільки на наявні кошти. Наразі ж додаткові надходження можуть забезпечити тільки заходи з поліпшення адміністрування податків і зборів та зменшення рівня тіньової економіки», – наголосив Валерій Пацкан.