Забезпечення пожежною та іншою спецтехнікою підрозділів ДСНС є недостатнім для належного реагування на пожежі

04.04.2019 15:53

Оперативне реагування пожежно-рятувальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС) на можливі пожежі та інші небезпечні події є ускладненим, зокрема, через неналежне матеріально-технічне забезпечення, недостатню кількість та мінімальну штатну чисельність таких підрозділів. Недостатньо розвинутою в Україні є і система добровільних та місцевих комунальних пожежних команд. Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Державній службі України з надзвичайних ситуацій на придбання пожежної та іншої спеціальної техніки вітчизняного виробництва, відповідальний за підготовку якого – член Рахункової палати Віктор Богун.

Аудитом встановлено, що 80 відс. техніки, наявної у пожежно-рятувальних підрозділах ДСНС на початок 2017 року, підлягало списанню. Законодавчо визначені обсяги фінансування у 2017–2018 роках дали можливість оновити лише 5 відс. техніки. За таких умов фінансового забезпечення на повне технічне переоснащення державних пожежно-рятувальних підрозділів необхідно не менше 20 років. При цьому, за даними ДСНС, щорічно унаслідок пожеж страждає близько 5 тис. осіб, з яких гине майже 2 тис. осіб.

Результати аудиту засвідчили, що необхідно додатково створити більше однієї тисячі пожежно-рятувальних підрозділів для гасіння пожеж у сільській місцевості (переважно місцевих пожежних команд) та близько двохсот пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС у містах, де відбувається інтенсивна забудова територій. При цьому створення таких пожежно-рятувальних підрозділів є можливим лише за умов належного їх матеріально-технічного та кадрового забезпечення.

Для розв'язання цих питань Рахункова палата рекомендує Урядові вжити заходів щодо ухвалення загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Крім того, для недопущення послаблення готовності до запобігання та для ефективного реагування на надзвичайні ситуації, підвищення рівня безпеки населення, Урядові рекомендовано вжити заходів щодо збільшення обсягів фінансового забезпечення на технічне оснащення пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, функціонування місцевих та добровільних пожежно-рятувальних підрозділів.

Рахункова палата вважає за необхідне законодавчо врегулювати питання державної підтримки та стимулювання вітчизняного виробника до розробки та випуску новітньої пожежної та іншої спецтехніки.

Рахункова палата вказала ДСНС на порушення і недоліки, виявлені в ході аудиту, зокрема щодо планування та використання коштів держбюджету, дотримання договірної дисципліни та стану внутрішнього контролю.